Otkriveno šta su Amerikanci radili u Iraku: Pentagon platio 540 miliona za snimanje lažnih videa o Al Kaidi

“Rad Bell Pottingera u Iraku bio je velika medijska operacija koja je koštala stotine miliona dolara godišnje. Dokumenti do kojih je došao Biro pokazuju da je kompanija u jednom momentu zapošljavala gotovo 300 Britanaca i Iračana”, navodi se u izvještaju

Pentagon je platio britanskoj kompaniji za odnose s javnošću pola milijarde dolara za tajnu ratnu propagandu nakon američke inavazije na Irak 2003. godine, otkrio je Biro za istraživačko novinarstvo i objavio danas izvještaj.

U njemu se navodi da su se u ovoj plaćenoj kampanji producirala lažna videa o djelima Al-Kaide.

Snimci su služili da se uz pomoć programa za špijuniranje prate mogući simpatizeri grupe i svi koji bi ih gledali, piše Daily Sabah.

Američki marinci razbacali bi CD-ove s ovim videima u kućama u koje su upadali i vršili raciju, navodi se u izvještaju, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

PR kompanija Bell Pottinger sa sjedištem u Londonu, čiji je klijent bila i Margaret Thatcher, takođe je pravila vijesti koje su izgledale kao da su ih producirali arapski mediji i slala ih televizijskim stanicama širom Bliskog istoka.

Treći zadatak firme bio je da snimi “televizijske reklame koje prikazuju Al-Kaidu u negativnom svjetlu”.

“Rad Bell Pottingera u Iraku bio je velika medijska operacija koja je koštala stotine miliona dolara godišnje. Dokumenti do kojih je došao Biro pokazuju da je kompanija u jednom momentu zapošljavala gotovo 300 Britanaca i Iračana”, navodi se u izvještaju.

PR agencija došla je u Irak nedugo nakon američke invazije. U martu 2004. privremene vlasti u zemlji dale su joj zadatak da “promoviše demokratske izbore”.

Pottingerove zadatke odobravao je general David Petraeus, tadašnji komandant koalicionig snaga u Iraku koji je kasnije postao direktor CIA-e. U nekim prilikama čak je i Bijela kuća potpisivala odobrenja za ovu propagandu.

Kako navodi Biro, zakoni zabranjuju da Bijela kuća koristi propagandu na američkom narodu, zbog čega je unajmila stranu firmu.

Tajna operacija trajala je četiri godine, a Pentagon je za nju platio 540 miliona dolara.

Istraživanje je otkrilo da je najmanje 40 drugih medijskih kompanija plaćeno za usluge u Iraku od 2006. do 2008. godine.

Britanska firma je, takođe, pružala usluge Asmi al-Assad, supruzi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kao i čileanskom diktatoru Augustu Pinochetu.

Biro za istraživačko novinarstvo je britanska organizacija poznata po izvještajima o tajnom američkom ratu bespilotnim letjelicama u Pakistanu, Jemenu i Somaliji.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!