Slot Coordination iz Švajcarske: Dozvola za polijetanje se mijenja isključivo na zahtjev avio-kompanije; Dijaspora: Očigledna opstrukcija

Iz kompanije Aerodromi Cirih su nam, pored ostalog, saopštili da je let za Podgoricu tokom vikenda 2. aprila jedini sa drugačijim, odnosno kasnijim polaskom, dok svi ostali polijeću u 16 časova i 25 minuta. Iz švajcarske organizacije koja daje dozvolu za polijetanje, saopšteno nam je da je taj let pomjeren na zahtjev avio – kompanije

Pravu buru izazvala je sinoć informacija da je let crnogorske avio kompanije To Montenegro iz Ciriha za Podgoricu 2. aprila, kada se održava drugi krug predsjedničkih izbora, pomjeren za 20 sati i 40 minuta i da taj avion u Podgoricu stiže tek u 22 sata i 30 minuta.

I dok iz To Montenegra tvrde da je satnica promijenjena zbog usklađivanja saobraćaja na aerodromu u Cirihu, iz nadležne švajcarske institucije za Gradsku RTV kažu da se dozvola za polijetanje mijenja isključivo na zahtjev avio kompanije. Opozicija ocijenjuje da je riječ o opstrukciji dolaska birača iz dijaspore, koja poručuje da će u Crnu Goru stići i bez To Montenegra.

Let TO Montenegra iz Ciriha za Podgoricu 2. aprila, pomjeren je za četiri sata i 15 minuta, potvrđeno je iz te kompanije Gradskom portalu. To znači da građani iz dijaspore, koji su tim avionom planirali da dođu u Crnu Goru na glasanje, ne mogu stići na vrijeme. Iz To Montenegra tvrde da su let, samo za taj vikend, pomjerili iz tehničkih razloga.

Nakon tog obrazloženja, Gradska RTV tražila je odgovore od Aerodroma u Cirihu, kao i organizacije koja daje dozvolu za polijetanje, odnosno slijetanje.

Iz kompanije Aerodromi Cirih su nam, pored ostalog, saopštili da je let za Podgoricu tokom vikenda 2. aprila jedini sa drugačijim, odnosno kasnijim polaskom, dok svi ostali polijeću u 16 časova i 25 minuta. Iz švajcarske organizacije koja daje dozvolu za polijetanje, saopšteno nam je da je taj let pomjeren na zahtjev avio – kompanije.

“Nažalost, Slot Coordination Svitzerland ne može potvrditi koje slotove ima pojedinačna aviokompanija. Za ovo morate kontaktirati avio-kompaniju. Međutim, mogu da potvrdim da koordinator mijenja dodijeljene slotove samo na zahtev dotične avio-kompanije i da koordinator ne mijenja slotove sam. Koordinator slota ne zna razlog promjene slota”, odgovorili su iz Slot Coordination-a Švajcarske.

U opoziciji, ali i crnogorskoj dijaspori pomjeranje leta Cirih-Podgorica doživljavaju kao pokušaj da se spriječi njihov dolazak na glasanje.

“Javljaju nam se članovi naših udruženja, vrlo razočarani, i uglavnom se pitaju kako je moguće da ih sabotira vlast iz države odakle dolaze, države koja je njima jedina matica i kojoj se uvijek vraćaju, nekoliko puta godišnje, i čiji budžet redovno pune. Nevjerovatne stvari se dešavaju. Mi pratimo dešavanja u Crnoj Gori i malo šta više može da nas iznenadi, ali ovaj pokušaj sabotiranja naše dijaspore iz Švajcarske je zaista skandalozan. Pitamo se čega se plaše predstavnici trenutne vlasti u Crnoj Gori, da su spremni na najbrutalniji način da se ophode prema svojim državljanima, pitamo se i to, kako bi se ponijeli onda prema nekom drugom?! Rekla bih da je ovo sve samo ne iskren odnos prema građanima Crne Gore, kako u državi tako i u dijaspori”, saopštila je Danijela Konjević Livingston, predsjednica crnogorske dijaspore u Švajcarskoj.

Remzo Skenderović kaže da se stiče utisak da je ovo urađeno iz političkih razloga.

“Ne znam šta ta naša država i ti odgovorni misle o dijaspori, koja je tijelo i duša države. To što su uradili, to nije dobro”, rekao je Skenderović.

Aco Rastoder smatra da ovo nije dobra poruka, jer ovo nije demokratija, nego promjena na gore.

“Nije dobro što se radi. Mislim da, ako nova vlast maše sa nekom novom demokratijom, onda to mora biti za sve građane, ne samo za one za koje mislite da su vaši glasači, a ostalima ćemo staviti barijeru. To nije dobra poruka, jer dio nas možda i želi promjene i možda bi glasao i nekog drugog”, istakao je Rastoder.

I advokat Veselin Radulović smatra da je riječ o pokušaju da se dijaspora spriječi da glasa.

“Svako ko je upisan u birački spisak, svakome se mora omogućiti to pravo glasa. U ovom momentu čini se da je to potez kojim se žele određeni ljudi spriječiti da tako glasaju. Mislim da u tome vjerovatno ima i elemenata krivične odgovornosti i da to ne treba raditi”, kazao je Radulović.

Oglasili su se iz eMDe Alijanse-Zajednice crnogorskih udruženja iz Njemačke.

“Najnoviji perfidni poduhvat ove Vlade – inače fenomena u svijetu, “Vlade ni na nebu ni na zemlji”, smatram isključivo još jednim devijantnim trzajem pred kraj, dakle, otkazivanje leta iz Švajcarske je samo još jedan u nizu oblika sabotaže crnogorske dijaspore, odnosno pokušaja sabotaže. Imali smo identičan primjer kompanije ToMontenegro pred lokalne izbore u Crnoj Gori, kada su otkazali sve letove iz država đe crnogorske dijaspore ima ponajviše. Ali ovog puta neće moći, “no pasarán””, saopštila je predsjednica eMDe Alijanse Emira M Ličina.

Predstavnici crnogorske dijaspore u Švajcarskoj poručili su crnogorskoj javnosti da će sinovi i šćeri Crne Gore sigurno doći i bez Air Montenegra.

Izvor: Gradski.me

Idi na VRH

error: Content is protected !!