Arheolozi otkrili do sada najveću grobnicu Maja sa tijelom vladara i blagom (VIDEO)

U prostoriji veličine 4,5 sa 2,4 metara, smještenoj na dubini od oko pet metara pod zemljom, pronađene su kosti lokalnog vladara iz “dinastije zmija”, ploče s hijeroglifima, ogrlica od žada, 13 oštrica noževa od opsidijana i 36 keramičkih posuda

Međunarodni tim arheologa u Belizeu otkrio je dosad najveću grobnicu majanskog vladara staru oko 1.300 godina.

U prostoriji veličine 4,5 sa 2,4 metara, smještenoj na dubini od oko pet metara pod zemljom, pronađene su kosti lokalnog vladara iz “dinastije zmija”, ploče s hijeroglifima, ogrlica od žada, 13 oštrica noževa od opsidijana i 36 keramičkih posuda.

Grobnica je iskopana u ruinama drevnog grada Xunantunicha, na rijeci Mopan na zapadu Belizea.

Xunantunich je na kraju dominacije Maja, od 600. do 800. godine nove ere, bio ceremonijalno središte toga kraja.

Arheolozi su na grobnicu naišli prilikom iskopavanja središnjeg stubišta velike građevine.

Kako piše “Avaz”, prve analize pokazuju da je vladar u trenutku smrti mogao da bude star između 20 i 30 godina i da je bio snažne mišićne građe. Tijelo je položeno tako da je glavom bilo okrenuto prema jugu. Podrobnije analize mogle bi da otkriju njegov identitet i uzrok njegove smrti.

U grobnici su takođe pronađene kosti jaguara ili jelena, što ukazuje da je pokopana osoba imala visok status, odnosno da je najvjerovatnije bila vladar tog kraja.

Zanimljivo je da je grobnica bila izgrađena zajedno s okolnim strukturama, što je uobičajeno za egipatsku, ali ne i za majansku arhitekturu. Ova činjenica ukazuje da je grobnica bila glavna svrha cijelog hrama.

Maje su bili na vrhuncu moći u šestom vijeku nove ere. Međutim, većina njihovih gradova napuštena je već u devetom vijeku. Uzroci njihovog naglog pada do danas su ostali nerazjašnjeni. Prema jednoj od najpopularnijih teorija, Maje su svojom ekstenzivnom poljoprivredom toliko uticali na okolinu da su u tom dijelu svijeta pojačali klimatske promjene koje su im donijele velike suše.

Voditelj arheološkog tima Jaime Awe, s University of Northern Arizona, smatra da bi ploče s hijeroglifima mogle da budu najvažniji dio novog otkrića jer bi mogle da razjasne istoriju dinastije. Stručnjaci vjeruju da su one prenesene iz grada Caracola koji se nalazio 40-ak kilometara južnije i da opisuju osvajačke pohode ranijeg vladara zmijske dinastije K’ana II.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!