DRI dala negativno mišljenje na finansijski izvještaj MVPEI: Loše ocjene za Lukšićevo ministarstvo

Na osnovu analize 18 diplomatsko-konzularnih predstavništava revizori su zaključili da je Ministarstvo za troškove zakupa poslovnih prostora i stanova potrošilo 456.558 eura, bez odgovarajuće dokumentacije, a da je za troškove stanovanja zaposlenih u diplomatskim predstavništvima isplatilo 592.654 eura više od limita

Državna revizorska institucija (DRI) dala je negativno mišljenje na finansijski izvještaj Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), što je generalni sekretar tog resora Predrag Stamatović ocijenio kao   “neobjektivnost, nepoznavanje funkcionisanja diplomatske mreže i manjak razumijevanja za specifičnosti i funkcije organa”. 

Revizori su objavili izvještaj na dan kada je Skupština formalno konstatovala prestanak mandata ministru vanjskih poslova Igoru Lukšiću. Neposredno prije toga Stamatović je ministru i premijeru Milu Đukanoviću ponudio ostavku, revoltiran ocjenama DRI. Stamatović je pismo uputio i DRI, skupštinskom Odboru za ekonomiju, budžet i finansije i Odboru za međunarodne odnose i iseljenike.

DRI je u reviziji, objavljenoj na njenom sajtu, utvrdio da godišnji finansijski izvještaj Ministarstva “nije u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja”.

Na osnovu analize 18 diplomatsko-konzularnih predstavništava revizori su zaključili da je Ministarstvo za troškove zakupa poslovnih prostora i stanova potrošilo 456.558 eura, bez odgovarajuće dokumentacije.

Takođe i da je za troškove stanovanja zaposlenih u diplomatskim predstavništvima isplatilo 592.654 eura više od limita. Stamatović tvrdi da je Ministarstvo dostavilo DRI sve ugovore o zakupu i da se oni u pojedinim zemljama (Belgija, Francuska, Njemačka) zaključuju na godinu, s automatskim produženjem.

”Tu činjenicu, koja je potvrđena izjavama ambasadora, DRI nije prihvatio, nego je na neobjektivan način i u negativnom kontekstu istakao tako veliku sumnju, potkrepljući gore iznesene tvrdnje, iako je jasno da za budžet nije nastupila nikakva šteta. Desilo bi se upravo suprotno da smo postupali u skladu sa ovakvom preporukom DRI, jer bi raskid postojećih i zaključivanje novih ugovora iziskivalo nove troškove”, tvrdi Stamatović.

Kako piše portal vijesti.me, kada su u pitanju veći troškovi stanovanja, navodi se da je to netačno, već da su uštedjeli 40.000 eura.

“Ljudi, pa ni diplomate, nijesu roba, već je nužno voditi računa o uslovima rada, uključujući njihovu bezbjednost i uslove života i direktan odraz toga na kvalitet misije koju obavljaju”, navodi Stamatović.

DRI tvrdi i da Ministarstvo 184.387 eura nije platilo s odgovarajućih pozicija. Ministarstvu je tek u decembru 2014. preusmjereno 800.000 eura za finansiranje rada dijela Misije pri EU u Briselu, a ta obaveza je trebalo da bude realizovana u januaru 2014.

“Cijele godine Ministarstvo je iz budžeta, u skladu s uputstvom Ministarstva finansija, servisiralo rad Misije, pa je zbog nedostajućih sredstava na pojedinim pozicijama u izuzetnim slučajevima moralo doći do plaćanja sa drugih pozicija”, navodi Stamatović.

Izvještaj DRI je potpisao Nikola Kovačević, nekadašnji član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!