Baltik postao militarizirana zona: NATO poslao još 4000 vojnika na granicu s Rusijom

NATO će rasporediti dodatnih četiri hiljade vojnika duž poljsko ruske granice te u baltičkim zemljama, javlja RT pozivajući se na zamjenika američkog ministra obrane Roberta Worka

Zamjenik američkog ministra obrane Robert Work potvrdio jebroj vojnika koji će biti poslan na granicu s Rusijom, izvijestio je Wall Street Journal, prenosi RT. Kao razlog slanja dodatnih trupa, Work navodi višebrojne ruske vojne vježbe na baltičkom moru.

“Rusi izvode mnogo vježbi uz granice. Iz naše perspektive, mogli bismo to smatrati izvanrednim provokativnim ponašanjem”, kazao je Work.

Iako su već vođeni razgovori o njemačkim trupama koje bi trebale biti razmještene u Litvi, Berlin još uvijek radi na pripremama za razmještanje vojnika.

“Trenutno razmatramo kako možemo nastaviti ili ojačati naš angažman na istočnoj periferiji saveza”’, rekla je o ovoj temi njemačka kancelarka Angela Merkel nakon objavljene ankete da svega 31 posto Njemaca podržava slanje njemačkih vojnika u obranu Poljske i baltičkih zemalja.

Ni Britanija se nije izjasnila hoće li to biti njezini vojnici. Međutim, kako piše RT, prema izvorima iz NATO-a moguće je da će se raditi o multinacionalnom timu koji djeluje pod združenim zapovjedništvom NATO-a.

Rusija naravno, nije srećna ovim najavama.

“Vojna infrastruktura NATO-a sve je bliža ruskim granicama. Ali kada Rusija započne s aktivnostima kako bi povećala svoju sigurnost, kažu nam da Rusija izvodi opasne manevre u blizini NATO-vih granica. Zapravo, NATO-ove granice približavaju se Rusiji, a ne suprotno”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi dnevnik.hr.

Prema Aktu o utemeljenju između NATO-a i Rusije iz 1997. godine, zabranjena je stalna prisutnost velikih NATO-vih jedinica u blizini Rusije. Međutim, u Bruxellesu tvrde da s obzirom na to da se NATO-ve vojne jedinice rotiraju, njihovo gomilanje ne može se smatrati stalnom prisutnošću.

Izvor: Dnevnik

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!