Mileva i Radomir Drašković zajedno 75 godina: Praštala mi, iako sam znao da “vrcam”

“Danas se svašta radi i ne sviđa mi se ovaj rad nikako. A vjerovatno da je sve to došlo starošću pa mi se zato ne sviđa, ali ima dosta toga što ne bih trpio ni da sam mlad. Ne simpatišem danas što se dešava. Nekako je omladina previše raspuštena, mnogo se radi što ne bi trebalo. Žena danas gaji paščad više no čeljad”, kazao je čiča, za koga je život u Titovoj Jugoslaviji bio najbolji

Mileva i Radomir – Rako Drašković iz Gornjeg Polja kod Nikšića, u novembru su proslavili “dijamantsku svadbu” – 75 godina braka.

Nije mala stvar doživjeti 75 godina starosti, a rijetki dočekaju i toliko zajedničkog života.

“Nijesam baš bio oran za ženidbu i da sam se pitao ne bih se tako rano oženio. Imao sam svega 19 godina. Ali, sestre i brat od strica navalili da me žene. Bio sam jedinac, rat u okolnim zemljama već je počeo, a oni se plašili ako i kod nas počne da ne poginem, pa rekoše da makar od mene ostane poroda”, priča za “Vijesti” starina, koji za koji dan puni 95 godina.

Njegova životna saputnica sa kojom je izrodio sedmoro djece, četiri ćerke i tri sina, godinu je mlađa. Nažalost, najstarija ćerka im je preminula, a imala bi godina gotovo koliko njih dvoje bračnog staža.

ZAJEDNO SMO SVE MOGLI DA SAVLADAMO

“Ništa mi u braku nije bilo teško, jer zajedno smo mogli sve savladati. Nikada nijesmo imali problema. Dešavaju se u braku svađe, ali to su bile sitnice koje momentalno naiđu i prođu. Nije bilo situacija da se nije moglo pretrpjeti. Nikada sa njom nijesam ‘ratovao’ i lijepo smo drugovali sve ove godine”, s osmjehom priča djed Rako.

Ubrzo nakon njihovog vjenčanja počeo je rat. Rako je uzeo pušku i otišao da ratuje, a Mileva je ostala da čuva kuću i djecu.

“Nemaštinu, ratne godine, sve smo zajedno pregrmjeli. Međutim, nikada nije bilo dana da se nije imalo šta jesti. Sve smo nas svoje zajednički održavali. Ona je uvijek radila. Bila je žena kojoj su đeca i kuća bili sve i koja je samo o tome brinula. A ja sam uvijek imao povjerenja u nju. Bila je tiha, mirna, povučena, nije bila ljubomorna, iako sam znao da ‘vrcam’ gore-dolje. Znala je ona za to, ali nikada mi nije pominjala i sve mi je opraštala”, s osmjehom priznaje Rako.

I nakon 75 godina braka Mileva je tiha i povučena, a više voli da domaćin kuće priča umjesto nje.

“Imala sam sedmoro djece, podizala sam ih, brinula o njima, školovala ih. Teško se prolazilo. Bio je Rako sve ove godine dobar muž. Znao je ponekad da vikne, ali ništa strašno. Nikada se nijesam ljutila na njega. A on je ‘na gotovo išao, na gotovo dolazio’. Evo, zajedno i ostarasmo”, kazala je baka, koja je rodom od Nerića iz Brezovika.

Godine su uradile svoje, pa su joj vid i sluh oslabili. I Rako slabije čuje, ali i dalje voli da sa ljudima popriča.

NE SVIĐA MI SE DANAŠNJE VRIJEME

“Danas se svašta radi i ne sviđa mi se ovaj rad nikako. A vjerovatno da je sve to došlo starošću pa mi se zato ne sviđa, ali ima dosta toga što ne bih trpio ni da sam mlad. Ne simpatišem danas što se dešava. Nekako je omladina previše raspuštena, mnogo se radi što ne bi trebalo. Žena danas gaji paščad više no čeljad. Ne sviđa mi se ni golotinja. Možda ne mogu da je gledam što sam ostarao, možda bih mogao da sam mlađi. A ne sviđa mi se ni što se ljube usta u usta. Ima svakakvih bolesti. Ja sam moju Milevu ponekad poljubio, ali samo u lice”, kazao je čiča, za koga je život u Titovoj Jugoslaviji bio najbolji.

“To nikada više neće biti dok je svijeta i vijeka. To je bila najljepša država i najljepši i najbolji predsjednik svijeta. I sve je tada bilo u redu”, kazao je Rako.

Sa Milevom i Rakom živi njihov najmlađi sin, pedesetsedmogodišnji Dragan, koji je neoženjen i roditelji su mu glavna briga.

“Još ću o njima da vodim računa bar jedno deset godina. Geni su čudo, Rakova majka je umrla u 107. godini. Izgleda da je i na Milevu, kada se udala, prešao taj gen dugovječnosti”, s osmijehom je kazao Dragan.

“Svako ti dobro želim pa da doživiš godine moje majke” – tim riječima se djed Rako pozdravio sa novinarkom “Vijesti”.

RECEPT ZA DUG BRAK – MALO LUKAVSTVA, A MNOGO PAMETI

Rako smatra da se danas supružnici za razvod odlučuju jer je život nestabilan, vremena čudna, a i zbog toga, kako s osmjehom kaže, što se u njegovo vrijeme znalo ko je glava porodice, a danas ne.

“U braku treba biti malo lukav, a dosta pametan. Danas je nekako ženama mnogo dozvoljeno, a muškarci malo ljubomorni pa to ne mogu da podnesu i onda dođe do svađe – ona se brani, a on napada. Da bi brak bio dobar žena mora dobro da pazi muža i da ne ‘šeta’ sa strane. Muž može malo ‘prošetati’ jer se njemu to može oprostiti, a njoj ne. Žena mora da umije da savlada njegovu prirodu jer od žene zavisi brak. Ništa od muškarca. On samo mora da vodi računa o noj. Ako joj obezbijedi sve uslove za život i žena će biti dobra, a biće mnogo kriva ako joj on sve to stvori, a ona radi da muškarcu nije mnogo ugodno”, smatra starina i priznaje da ništa ne bi promijenio u Milevinom postupku prema njemu.

Što se njega tiče, da može vratiti godine unazad, bio bi malo iskreniji i tolerantniji. Što se Mileve tiče ništa ne bi mijenjala, ni kod sebe, ni kod Raka.

Svetlana Mandić

Izvor: “Vijesti”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!