“Guardian”: Tony Blair posjeduje najmanje deset kuća i 27 stanova u skupim četvrtima Londona

Računa se da je Blair nakon odlaska s političke funkcije različitim poslovnim aktivnostima, kao što su predavanja, konsultantske, lobističke i druge usluge, ali i poslovi s nekretninama, zaradio 127 miliona eura, ali je njegov nekretninski portfelj posebno osjetljivo pitanje u javnosti

Objava podatka da bivši britanski premijer Tony Blair posjeduje najmanje deset kuća i 27 stanova zasigurno neće doprinijeti njegovoj popularnosti koja je niska još iz vremena kad je Britaniju poveo u rat u Iraku, prateći svog američkog saveznika Georgea W. Busha.

Proračun da su nekretnine Blairea, njegove supruge Cherie i njihove djece vrijedne najmanje 34 miliona eura po današnjim tržišnim cijenama objavio je “Guardian”, otkrivši i njihove lokacije uglavnom u skupim četvrtima Londona.

Prema navodima britanske štampe, to će još više srozati ionako nisku popularnost bivšeg šefa laburista koji je tu stranku kao predsjednik tri puta doveo do pobjede na izborima i vodio vladu Velike Britanije od 1997. do 2007. godine, ali se dobrom dijelu birača zamjerio zbog svoje proameričke politike i učestvovanja Britanije u ratu u Iraku.

Računa se da je Blair nakon odlaska s političke funkcije različitim poslovnim aktivnostima, kao što su predavanja, konsultantske, lobističke i druge usluge, ali i poslovi s nekretninama, zaradio 127 miliona eura, ali je njegov nekretninski portfelj posebno osjetljivo pitanje u javnosti.

Kuće i stanovi u sadašnjoj ekonomskoj krizi, prema jednoj javnoj analizi, za većinu mladih zaposlenih Britanaca su nedostupni u čak dvije trećine države, dok je Blair nekretninama osigurao brojno potomstvo pa i sljedeće naraštaje.

Blair se, zbog upitne slike koju uživa u javnosti, susteže od toga da glasnije nastupi u sadašnjoj predreferendumskoj kampanji na strani onih koji zagovaraju ostanak Britanije u Evropskoj uniji, iako je uvjereni Evropejac, a kandidovao se neuspješno i za mjesto prvog predsjednika Savjeta Evrope.

Blair je to, piše portal avaz.ba, priznao i u nedavnom razgovoru za BBC, rekavši da bi njegov jači angažman u kampanji mogao da ima pozitivne strane, ali i da našteti naporima da se birači uvjere u ostanak u Evropskoj uniji, zbog čega neće glasnije učestvovati u kampanji oko toga.

Blair je rekao da bi laburisti u kampanju morali da ulože više mišića i žara, što za sada ne čine, čime je kritikovao “mlako” stanovište sadašnjeg predsjednika stranke Jeremyja Corbyna prema tom pitanju.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!