Ukrajina slavi heroja: Vojnik raznio most i sebe da bi spriječio napredovanje Rusa

“Most je miniran, ali on nije stigao da pobjegne. Kako su kazali vojnici, Vitalij je nazvao i rekao da će raznijeti most. Odmah se začula eksplozija. Naš brat je umro. Njegovo junačko djelo značajno je usporilo napredovanje neprijatelja, što je omogućilo jedinici da se prerasporedi i organizuje odbranu“

Ukrajina slavi Vitalija Volodimiroviča Skakuna, inženjera posebnog bataljona ukrajinske vojske, koji se dobrovoljno prijavio da minira most pred ruskim snagama kako bi usporio njihovo napredovanje.

Skakun je, kako je potvrdila ukrajinska ambasada u Beogradu, poginuo u akciji za koju se prijavio, a njegovo junaštvo značajno je usporilo rusko napredovanje.

„Ovog teškog dana za našu zemlju, kada ukrajinski narod pruža otpor ruskim okupatorima na sve strane, jedno od najtežih mjesta bila je Krimska prevlaka, gdje se bataljon marinaca neprijatelja suprotstavio neprijatelju“, piše u saopštenju ambasade.

Nakon što je zaključio da nema vremena da se detonacija obavi iz daljine, Skakun je javio da će to učiniti manuelno, nakon čega se oprostio od kolega.

„Da bi se zaustavilo napredovanje kolone tenkova, odlučeno je da se raznese Genjičeski most. Za ovaj zadatak dobrovoljno se javio Vitalij Volodimirovič Skakun, inženjer posebnog bataljona. Most je miniran, ali on nije stigao da pobjegne. Kako su kazali vojnici, Vitalij je nazvao i rekao da će raznijeti most. Odmah se začula eksplozija. Naš brat je umro. Njegovo junačko djelo značajno je usporilo napredovanje neprijatelja, što je omogućilo jedinici da se prerasporedi i organizuje odbranu“, dodaje se.

Kako je saopšteno, komanda marinaca obratiće se Vrhovnoj komandi za dodjelu državne nagrade Skakunu.

Foto: Twitter

Idi na VRH

error: Content is protected !!