Grupa profesora Fakulteta za crnogorski jezik i književnost ukrajinskim kolegama nudi sklonište u Crnoj Gori

FCJK i Crna Gora nikad neće zaboraviti zalaganje svojih ukrajinskih kolega koji su aktivno participirali u promociji crnogorskog jezika, književnosti i kulture, budući da su i oni decenijama bili meta kolonijalnih ambicija iz suśedstva. Izdržite, mi smo uz vas! Da je vječna Ukrajina! Da je vječna Crna Gora!”

“Ugrožavanje teritorijalnoga integriteta Ukrajine, napad na ukrajinski narod, ubijanje civila i ogromna materijalna razaranja koja prijete miru u Evropi posljedica su imperijalne, nacionalistističke i tirjanske politike ruskog predśednika Vladimira Putina i njegovog totalitarnog aparata. Crnogorski narod uvijek će biti na strani onih koji trpe agresiju i brane svoje nacionalno dostojanstvo i nezavisnost.

Ovim putem poručujemo našim kolegama filolozima s ukrajinskih katedara, s kojima sarađujemo, a među kojima ima i onih koji su posljednjih decenija intenzivno radili na projektu standardizacije crnogorskog jezika i utemeljenja savremene montengristike, da u našoj instituciji imaju prijatelja i saveznika i da su im vrata naših domova uvijek otvorena da se sklone od osvajačkih hordi koje su krenule na njihovu državu. Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crna Gora nikad neće zaboraviti zalaganje svojih ukrajinskih kolega koji su aktivno participirali u promociji crnogorskog jezika, književnosti i kulture, budući da su i oni decenijama bili meta kolonijalnih ambicija iz suśedstva.

Izdržite, mi smo uz vas! Da je vječna Ukrajina! Da je vječna Crna Gora!”, piše u saopštenju FCJK.

Idi na VRH

error: Content is protected !!