Istinita priča pretočena u skulpturu: Majka sa sinovima pravoslavne i muslimanske vjere (VIDEO)

Da li je Risto promijenio vjeru zbog prisile, ili ga je majka dala muslimanskom paru bez djece koji im se našao u nevolji – to više niko sa sigurnošću ne može da zna. Zna se, međutim, da su se braća i dalje voljela i posjećivala i da je Luku i Aliju sa majkom ovjekovječio advokat Andrija Bogdanović

Jedna skulptura, postavljena krajem 2012. ispred muzeja u Prijepolju, izaziva radoznalost prolaznika. U granitu su isklesani likovi majke sa sinovima različite vjeroispovijesti – jednim pravoslavne i drugim islamske vjere. Skulptura, urađena na osnovu fotografije iz 1919. godine, simbolizuje prošlost i sadašnjost Polimlja i upućuje na ono što je najdragocjenije u tom kraju – poštovanje i ljubav među ljudima različite vere.

Ispred skulpture predaka dogodio se i susret Pejovića i Poturka. Milinko i Lutvo s ponosom njeguju ono što je prabaka Ružica ostavila u amanet, a poslije odluke koja sigurno nije bila ni malo laka – da najmlađi od petorice sinova pređe u islam. Ljubav je ostala, i na njenom tragu očuvane su veze među porodicama različitih vjeroispovijesti.

Na sledećem linku možete pogledati video prilog koji je 2012. godine uradila novinarka RTS-a.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!