Počelo vraćanje izbjeglica iz Njemačke: Porodica Bajrović stigla u Rožaje

Iz Njemačke se, nakon pet mjeseci, vratio i Rožajac Muamer Bajrović sa suprugom i četvoro djece, jer im je odbijen zahtjev za azil. Dobili su negativ, odnosno rješenje u kojem se navodi da nemaju nikakav osnov za dobijanje azila u Njemačkoj i rok od osam dana da napuste tu zemlju

Njemačka je u petak vratila četiri autobusa građana u Crnu Goru, Srbiju, BiH i Makedoniju.

Kako je saopštila NVO “Euromost”, organizovani prevoz je finasirala njemačka vlada preko agencije “Eurolines”, a po dva autobusa su krenula iz Hanovera i Dortmunda.

Iz Njemačke se, nakon pet mjeseci, vratio i Rožajac Muamer Bajrović sa suprugom i četvoro djece, jer im je odbijen zahtjev za azil.

“Dobili su negativ, odnosno rješenje u kojem se navodi da nemaju nikakav osnov za dobijanje azila u Njemačkoj. Dobili su rok od osam dana da napuste tu državu i domah se vratili. Oni koji se ne vrate u tom roku biće deportovani. Bajrović nam je kazao da su mu socijalni radnici rekli će do Nove godine vratiti skoro sve crnogorske građane. Takođe nam je kazao da je veliki broj naših građana dobio negative, ali izbjegavaju da se za to sazna. Bajrović smatra da nema razloga za to, jer su svi otišli u Njemačku zbog ekonomskih razloga, jer nijesu mogli da prehrane porodice i školuju djecu”, kazao je izvršni direktor “Euromosta” Almer Mekić.

Bajrović će se za pomoć sjutra obratiti predsjedniku Opštine Rožaje. Posebno mu je bitno da upiše djecu u školu.

“Bajrović je kazao da će odmah da se prijavi na evidenciju Zavoda za zapošljavanje, a ako ne bude mogao da prehrani porodicu opet će, kako je rekao, otići sa suprugom i djecom u neku drugu državu, a možda u Podgoricu ili na primorje”, kazao je Mekić, koji je posjetio porodicu Bajrović.

Muamer Bajrović mu je kazao da je svjestan da se azil teško dobija, ali da bi se opet, kada bi mogao, vratio u Njemačku.

“Ne možete da shvatite kako je kada odete iz jedne države u kojoj ne možete da prehranite i školujete djecu u drugu, u kojoj sve to dobijete. Tu su i gostoprimni socijalni radnici, njemački građani sa kojima smo bili u kontaktu… Djeci je teško pao povratak nazad. Zbog toga nam je bitno da odmah krenu u školu”, kazao je Bajrović “Euromostu”, dodajući da je priliv sirijskih izbjeglica ubrzao proceduru povratka.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!