Moćni ruski raketni sistem vrijedan 160 miliona $ strovalio se u jarak: “Za sve je kriv pijani vozač” (VIDEO)

Baza, ruski Telegram kanal koji redovno objavljuje informacije o bezbjednosnim problemima unutar zemlje, izvijestio je da je 33-godišnji ruski vojnik koji je srušio sistem protivvazdušne odbrane pao na alkotestu, koji je pokazao prisutnost alkohola u organizmu

Pijani ruski vojnik srušio je u četvrtak moćni sistem provivvazdušne odbrane S-400 u jarak u ruskoj regiji Tula, izvijestili su lokalni mediji. Ruski Telegram kanali podijelili su informaciju da se protivvazdušni raketni sistem S-400 srušio i prevrnuo u jarak pored auto-puta prenosi Newsweek.

S-400 je ruski mobilni protivvazdušni raketni sistem zemlja-vazduh (SAM) koji je sposoban da suši avione, bespilotne letilice i krstareće rakete i ima mogućnost odbrane od balističkih projektila, prema podacima američkog istraživačkog instituta Center for Strategic i međunarodne studije (CSIS).

Baza, ruski Telegram kanal koji redovno objavljuje informacije o bezbjednosnim problemima unutar zemlje, izvijestio je da je 33-godišnji ruski vojnik koji je srušio sistem protivvazdušne odbrane pao na alkotestu, koji je pokazao prisutnost alkohola u organizmu.

“Juče je vojnik izgubio kontrolu i strovalio kamion s protivvazdušnim raketnim sistemom u jarak”, rečeno je.

Kanal je naveo da se vojno vozilo sa sistemom provivvazdušne odbrane kretalo u sklopu konvoja od osam vozila bez pratnje. Vozilo, kojim je upravljao 33-godišnjak, zaostalo je za kolonom, a zatim izletjelo s auto-puta i prevrnulo se.

“Kamion je sletio tačno na projektile, ali streljivo, srećom, nije bilo aktivirano”, izvijestila je Baza. Kako prenosi Telegram kanal, ruski vojnik je prilikom prevrtanja vozila slomio ruku, prenosi “Jutarnji list”.

“Vozilo je bilo prevrnuto, ali pokazalo se da su mu kočnice pokvarene, pa su ga odlučili ostaviti na mjestu događaja (pod zaštitom policije i vojske)”.

Prema Bazi, vojnik na ugovor može biti kazneno gonjen prema članku ruskog Kaznenog zakona o oštećenju vojne imovine iz nehata. Ruski Telegram kanali Mash i Shot potvrdili su Bazin izvještaj, a rusko ministarstvo odbrane nije komentarisalo incident.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, objavio je u četvrtak na svom Twitter profilu snimak s mjesta događaja.

“Raketni sistem S-400 pao je u jarak na auto-putu u blizini Tule u Rusiji”, napisao je u objavi. “To se dogodilo ujutro, ali navodno vozilo još uvijek leži tamo. Vrijednost takvog raketnog sistema je oko 160 miliona dolara”, dodao je.

Prema CSIS-u, Rusija je počela razvijati S-400 1993. godine. Sistem uglavnom koristi seriju projektila 48N6, što joj omogućava da pogodi vazdušne ciljeve na udaljenostima do 250 kilometara, a sposoban je presresti balističke projektile u radijusu od 60 kilometara.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!