U Nikšiću promovisana knjiga Veselina Konjevića “Ispovijesti posljednjih zelenaša Krsta Popovića”

O knjizi su govorili akademik prof. dr Šerbo Rastoder, dr Novak Adžić, profesorica Jasmina Nikčević i autor knjige Veselin Konjević

Knjiga “Ispovijesti posljednjih zelenaša Krsta Popovića” sadrži razgovore sa trojicom posljednjih preživjelih zelenaša đenerala Krsta Popovića – Vukašinom Draškovićem, Veljkom Vujačićem i Novicom Vujičićem

Promocija knjige “Ispovijesti posljednjih zelenaša Krsta Popovića” održana je sinoć u Nikšiću, u sali pozorišta “Scena 213”.

O knjizi su govorili akademik prof. dr Šerbo Rastoder, dr Novak Adžić, profesorica Jasmina Nikčević i autor knjige Veselin Konjević.

Knjiga “Ispovijesti posljednjih zelenaša Krsta Popovića”, kako je za Radio Skala kazao Novak Adžić, sadrži razgovore sa trojicom posljednjih preživjelih zelenaša đenerala Krsta Popovića – Vukašinom Draškovićem, Veljkom Vujačićem i Novicom Vujičićem.

“Novinar i publicista Veselin Konjević napisao je vrijednu istoriografsku studiju o životu i djelu crnogorskog brigadira Krsta Zrnova Popovića, koja je prilog za što vjerodostojnije opserviranje njegove ličnosti i značaja njegovog angažmana u vojno-političkoj istoriji Crne Gore prve polovine XX vijeka. U Konjevićevoj knjizi sadržani su stavovi njegovih sagovornika, ali i autorovi, o istoriografskim kontroverzama u vezi sa djelovanjem Krsta Popovića u periodu 1941-1947. Umješno Veselin Konjević obrazlaže dileme koje se tiču aktivnosti Krsta Popovića u tom vremenu i pokušava ih korektno odgonetnuti, a one se, prevashodno, odnose na istoriografsko nasljeđe i usmeno pamćenje, koje je dugo i raznoliko diskutovalo i još diskutuje o tome da li je Krsto Zrnov Popović stvarno i pravno bio ili ne ‘ratni zločinač’ i ‘kvisling’, kao i to u čemu se ogledao njegov crnogorski patriotizam i kakva je bila njegova uloga u odbrani prava na postojanje Crne Gore”, kazao je Adžić.

Dodao je da Veselin Konjević, manirom savjesnog i prilježnog istraživača, da bi što je moguće objektivnije dao prikaz života i djela Krsta Popovića i vremena u kojemu je bitisao, u ovoj knjizi objavljuje iskaz o Krstu njegovog bliskog krvnog srodnika – Danila Vasova Popovića, kao i Jovana Petrova Popovića, rođaka Krsta Popovića.

“Ti iskazi imaju zapaženu istoriografsku vrijednost jer nude argumente kojima se doprinosi što potpunijoj konsideraciji ove značajne ličnosti crnogorske istorije prve polovine XX vijeka”, istakao je Adžić.

R.I

Foto: Facebook.com

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!