Iseljenici ostali bez još jednog štampanog medija: “Bosanska pošta” nakon 20 godina prestala da se štampa

“Nije tako bilo planirano, ali okolnosti su nametnule ovo rješenje. Materijalni uslovi u ovoj godini su se drastično pogoršali, cijene su skočile, a i ostali smo bez i posljednje značajne pomoći – iseljeničkim listovima u Norveškoj je uskraćena od vlasti svaka novčana podrška”, pojasnio je u posljednjem broju vlasnik i urednik lista Dževad Tašić

Na adrese brojnih pretplatnika u skandinavskim zemljama, ali i mnogim državama Zapadne Evrope, na iznenađenje mnogih čitalaca, poslat je posljednji broj “Bosanske pošte”, lista koji je 20 godina svakih petnaest dana bio veza Bosancima i Hercegovcima s domovinom i maternjim jezikom.

Dževad Tašić, vlasnik i urednik “Bosanske pošte” odlučio je da na veliki jubilej, dvije decenije kontinuiranog izlažnja, zatvori stranice vrlo čitane novine koja je okupljala veliki broj saradnika, među kojima ugledna imena iz bosanskohercegovačkog novinarstva i afirmirane pisce.

“Nije tako bilo planirano, ali okolnosti su nametnule ovo rješenje. Materijalni uslovi u ovoj godini su se drastično pogoršali, cijene su skočile, a i ostali smo bez i posljednje značajne pomoći – iseljeničkim listovima u Norveškoj je uskraćena od vlasti svaka novčana podrška”, pojasnio je u posljednjem uredničkom uvodniku Dževad Tašić, prenosi Avaz.

U razloge ubraja i permanentni pad čitalaca i izgubljenu trku s internetom kojem se okrenuo najveći dio mladih, ali i starijih Bosanaca i Hercegovaca.

“Novčani problemi postali su preveliki da bismo nastavili s izlaženjem. Zbog svega toga odlučili smo da, uz dvadesetu godišnjicu prvog broja, ‘Bosansku poštu’ prepustimo istoriji”, napisao je bivši prijeratni novinar “Oslobođenja” u oproštaju od čitalaca. Novina je štampana u norveškom gradu Mysenu i mogla je da se kupi isključivo putem pretplate. U slobodnoj prodaji je nije bilo.

Mnogi saradnici su s velikim iznenađenjem, ali i tugom primili vijest na društvenim mrežama i raspitivali se o razlozima prestanka izlaženja novine kojoj su vjerovali, a koja je istrajno, 20 godina, promovisala koncept multinacionalne i multireligijske BiH, u koju su do posljednjeg broja vjerovali osnivači “Bosanske pošte”, kao i njeni saradnici i brojni oglasivači.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!