Islamska država izdala 11 zapovijesti za hrišćane ako žele da sačuvaju živu glavu

Sigurnosni ugovor potpisan od islamističkog vođe Abu Bakr al-Baghdadija sadrži 11 zapovijesti kojih se svi hrišćani koji planiraju da ostanu u gradu moraju pridržavati. Njime se zabranjuje osnivanje crkava, izlaganje muslimana hrišćanskim simbolima i molitvama, ponižavanje Islamske države ili islama, posjedovanje oružja i trgovanje svinjetinom i vinom, ali i skrivanje špijuna

Džihadisti Islamske države izdali su “11 zapovijesti” kao dio ugovora koji garantuje sigurnost hrišćana koji žive u sirijskom gradu Al-Qaryatayn, koji je od prošlog mjeseca u rukama te terorističke organizacije.

ISIS je dostavio ultimatum hrišćanima u kojem su naveli kako moraju izabrati između preobraćanja na islam, potpisivanja ugovora o ponašanju, plaćanja poreza za nemuslimane ili odlaska, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Sigurnosni ugovor potpisan od islamističkog vođe Abu Bakr al-Baghdadija sadrži 11 zapovijesti kojih se svi hrišćani koji planiraju da ostanu u gradu moraju pridržavati.

Njime se zabranjuje osnivanje crkava, izlaganje muslimana hrišćanskim simbolima i molitvama, ponižavanje Islamske države ili islama, posjedovanje oružja i trgovanje svinjetinom i vinom, ali i skrivanje špijuna.

Džihadisti su 3. septembra objavili i seriju fotografija koja prikazuje na desetine hrišćana koji su odabrali da potpišu ugovor i platiti porez, prenosi portal jutarnji.hr.

Islamska država hrišćanima je oduzela identifikacijske isprave, a većina ih čeka da im ih vrate kako bi mogli da odu, kazali su izvori iz Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Islamska država je obećala da će štititi potpisnike ugovora i njihovo imanje. Hrišćani neće morati da se preobrate na islam ako to ne žele i ostaće sigurni, ali ko prekrši odredbe ugovora smatraće se borcem protiv države.

U Al-Qaryataynu živi oko 40.000 ljudi, među kojima suniti i hrišćani, javlja BBC. Grad je od strateške važnosti za ISIS, jer je veza između Palmire i područja Kalamuna.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!