U Njujorku obilježena 20. godišnjica genocida u Srebrenici: Never forget (video)

„Za razliku od drugih, uvijek smo se zalagali za multikulturalnu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Šaćirbej, koji je istakao da su Srebrenicu izdale velike sile u Savjetu bezjednosti i da bi njihovi predstavnici trebali da objasne javnosti ko je sakrio pozive holandskih mirovnjaka u Srebrenici i spriječio vazdušne napade NATO-a na srpske položaje…

U parku Dag Hammarskjold u Njujorku, koji se nalazi nekoliko desetina metara udaljen od mjesta na kojem je prije dvije decenije zapečaćena sudbina Srebrenice – zgrade Ujedinjenih nacija, u subotu je održan Komemortivni skup posvećen jedinom genocidu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. 

Nekoliko stotina Bosanaca i drugih ljudi kojima je bilo stalo da se u ovoj svjetskoj metropoli obilježi dan kada je u gradu pod zaštitom Ujedinjenih nacija počinjen pokolj od strane srpskih vojnika na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem, imalo je priliku da čuje govore dr Damira Huremovića, predsjednika Bosanskohercegovačkog islamskog centra u Njujorku (BHICNY), Mirsade Čolaković, ambasadorice BiH pri UN, Muhameda Šaćirbeja, prvog ambasadora BiH pri UN, Atille Paka, predsjednika Federacije tursko-američkih asocijacija, Sabahudina ef. Ćemana, glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Elvira Klempića i Muhameda Zekića.

Posebno je emotivan bio govor Muhameda Šaćirbeja koji je, između ostalog, kazao da „mi nikada nijesmo pozivali na ubijanje bilo kog od naroda“.

„Uvijek smo se zalagali za multikulturalnu Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Šaćirbej, koji je istakao da su Srebrenicu izdale velike sile u Savjetu bezjednosti i da bi njihovi predstavnici trebali da objasne javnosti ko je sakrio pozive holandskih mirovnjaka u Srebrenici i spriječio vazdušne napade NATO-a na srpske položaje.

U toku programa ženski hor Ali-pašine džamije iz Njujorka izveo je nekoliko ilahija posvećenih šehidima, a bošnjačka omladina je izvela performans, kojim su diplomatama više stranih zemalja i  prisutnima dočarali razdvajanje bošnjačkih dječaka i muškarca od svojih porodica i odvođenje na egzekuciju.

Dok je Merjem Konjhodžić izvodila Srebrenički inferno, bilo je suza kod mnogih od prisutnih. Ova mlada djevojka, kao i svi ostali učesnici perfomansa, dali su poseban pečat komemoraciji u Njujorku.

 

Mirno okupljanje uz dozvolu gradskih vlasti održano je u organizaciji Odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici i Bosanskohercegovačkog islamskog centra u Njujorku.

Fotogalerija:

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!