U etno selu Montenegro žensku psihu liječe na specifičan način – fizičkim radom

Kroz rad, proizvodnju hrane i upoznavanje načina života kakav su živjele naše bake, one svoju psihu oslobađaju i odavde izlaze srećnije. Boravak traje od pet do 15 dana. Na početku se upoznaju sa domaćinstvom i oruđem koje se prije 50-ak godina koristilo za obradu zemlje. Dane provedu budeći se sa prvim pjetlovima, obrađujući zemlju, hraneći domaće životinje. Tehnologija im nije dostupna, te odjeću peglaju peglom na žar, a vodu donose u burilima od po 20 litara

“U novije vrijeme primjećujemo da sve više ženske populacije ima problem sa psihom. Mi smo na jedan specifičan, a psihologiji poznat način, uspjeli da stanje ženske svijesti dovedemo u jedan balans i to kombinacijom rada, hrane i boravka u prirodi”, ističu u prvom etno selu Montenegro u Crnoj Gori, u kojem postoji Centar za rehabilitaciju ženske psihe, namijenjen uglavnom bogatim ženama koje traže mir i nov način života.

Vlasnik etno sela Mićo Blagojević kaže da su imućne žene uglavnom sve prošle i dolaze kod njih kako bi doživjele novi način života.

“Kroz rad, proizvodnju hrane i upoznavanje načina života kakav su živjele naše bake, one svoju psihu oslobađaju i odavde izlaze srećnije”, objašnjava on.

Kroz Centar je do sada prošlo dosta žena, uglavnom Ruskinja, starosti između 35 i 55 godina, kojima bogati muževi uplaćuju ovaj jedinstveni “odmor” kako bi rehabilitovale svoj um, piše portal 24sata.rs.

“Boravak traje od pet do 15 dana. Na početku se upoznaju sa domaćinstvom i oruđem koje se prije 50-ak godina koristilo za obradu zemlje. Dane ovdje provedu budeći se sa prvim pjetlovima, obrađujući zemlju, hraneći domaće životinje. Tehnologija im nije dostupna, te odjeću peglaju peglom na žar, a vodu donose u burilima od po 20 litara. Destinacija koju prođu sa vodom na svojim plećima je i do 300 metara”, precizira Blagojević.

On dodaje da namjera Centra nije uvredljiva i da nijesu začuđeni velikim interesovanjem žena.

Šta je tu čudno? I naše bake su tako živjele, pa šta im je falilo? Žene o kojima pričamo u jednodnevnom šopingu troše i po više hiljada eura, a boravak ovdje i te kako utiče na to da se bar na trenutak vrate pravim vrijednostima”, kaže Blagojević.

Dodaje da do sada u Centru nijesu imali Crnogorke, jer one, kaže, to skoro svakog dana rade i kod kuće.

Uspješan crnogorski recept za rasterećenje ženske psihe je, vjerovali ili ne – rad. A, fakat – umni rad je ništa prema fizičkom radu.

Inače, petodnevni aranžman u Centru košta oko 300, dok je za 15 dana “življenja po bapski” potrebno izdvojiti oko 1.000 eura. U Centru postoje etnograf, kao i žene domaćice koje klijentima objašnjavaju nedoumice. Psihologa, kažu, nemaju.

“Šta će im psiholog? Čim zakorače ovdje, izliječene su”, kroz osmjeh priča Blagojević.

Ko želi da im se javi, može to uraditi i putem njihovog Fejsbuk profila: https://www.facebook.com/etno.selo?fref=ts&__mref=message_bubble

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!