Ban Ki Mun: UN dijeli odgovornost za genocid u Srebrenici

Na komemorativnom skupu u generalnoj skupštini UN povodom masakra nad Bošnjacima iz 1995. godine, generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da UN dijeli odgovornost, jer nije spriječio genocid

Ban Ki Mun je u srijedu u Generalnoj skupštini UN u Njujorku odao poštu žrtvama zločina u Srebrenici koji je nazvao genocidom i priznao da UN nije uspio u svojoj misiji da ih zaštiti od ubistva u julu 1995. godine.

On je rekao da će “okrutno ubistvo muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici zauvijek ostati sjenka na kolektivnoj savjesti međunarodne zajednice”.

“Sekretarijat UN, Savjet bezbjednosti i države članice dijele odgovornost” za masakr nad više od 7,000 Bošnjaka počinjen pošto su snage bosanskih Srba zauzele ono što je trebalo da bude zaštićena zona UN, rekao je on.

Generalni sekretar UN prisjetio se i kako je njegova posjeta Srebrenici 2012. godine emotivno uticala na njega: “Uvek ću pamtiti suze i bol majki i onih čiji su voljeni ubijeni, zbog toga ko su bili”, rekao je on.

Komemorativni skup u Generalnoj skupštini UN održan je usred rasprave u vezi sa britanskim predlogom rezolucije pred Savjetom bezbjednosti UN, kojom se osuđuju masakr i bilo kakvo negiranje činjenice da je to bio genocid.

Srbija, koja tvrdi da zločini u Srebrenici ne predstavljaju genocid, protivi se rezoluciji, kao i njen tradicionalni saveznik Rusija, koja je ocijenila da je tekst antistrpski i da će podstaći etničke podjele u Bosni i Hercegovini.

Rusija je predložila alternativnu rezoluciju Savjetu bezbjednosti, u kojoj se ne spominje riječ genocid, već se generalno osuđuju zločini počinjeni za vrijeme rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer rekla je, međutim, na komemorativnom skupu u UN da “oni koji negiraju genocid u Srebrenici” ignorišu istinu.

Oni pokušavaju da iskrive istorijske činjenice koje su opštirno dokumentovane u proteklih 20 godina”, rekla je Pauer, koja je kao novinar devedesetih pisala o ratu o BiH i dobila Pulicerovu nagradu za knjigu koju je napisala o genocidu.

Britanski ambasador u UN Metju Rajkroft rekao je, istovremeno, da cilj rezolucije nije da pogorša podjele niti “da upire prstom u krivca”, već da oda poštu žrtvama.

O britanskom i ruskom nacrtu rezolucije pred Savjetom bezbednosti trebalo bi da se raspravlja 7. jula.

Izvor: www.balkaninsight.com

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!