Obilježen Dan nezavisnosti SAD u Podgorici: Đukanović izrazio uvjerenje da će Vašington nastaviti da aktivno podržava Crnu Goru

Ambasadorka SAD Margaret En Uehara rekla je na proslavi povodom Dana nezavisnosti da, dok se Crna Gora sprema za desetu godinu otkako je obnovila nezavisnost, američki narod s ponosom stoji uz nju. Đukanović je kazao da Amerika ima posebno mjesto u Crnoj Gori

“Mi ne zaboravljamo da je Amerika dio svih naših uspjeha i nadam se da će Crna Gora, kad Amerika iduće godine ovdje bude deseti put obilježavala Dan nezavisnosti, već biti članica Alijanse”, poručio je premijer Milo Đukanović na prijemu u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država povodom obilježavanja Dana nezavisnosti SAD.

On je kazao da su “najveći dio napora državne politike podredili tom cilju”.

Đukanović je rekao da Crna Gora zna da cijeni slobodu drugih, jer je cijela njena slavna istorija zapravo bila borba za slobodu, “posebno slobodu prijateljskih naroda i država, kao što su SAD”.

“Za nas ima poseban značaj činjenica da se taj praznik posljednjih devet godina slavi u nezavisnoj Crnoj Gori. Mi smo ponosni što smo na demokratskom referendumu, na način primjeren civilizovanim narodima, obnovili državu. To je izraz demokratske zrelosti savremenog crnogorskog multietničkog društva. Time smo zaslužili podršku, poštovanje i priznanje naših susjeda i naših međunarodnih partnera”, rekao je premijer, prenosi portal vijesti.me.

Đukanović je kazao da Amerika ima posebno mjesto u Crnoj Gori.

“Ovo je prilika da zahvalimo američkoj vladi i američkom narodu na izuzetnoj pomoći i podršci očuvanju stabilnosti, reformskim procesima, ekonomskom i demokratskom razvoju Crne Gore tokom posljednje dvije decenije u kojima smo izgradili snažno partnerstvo. To je u velikoj mjeri doprinijelo da Crna Gora postane nezavisna, da bude lider u integracijama u regionu, u kvalitetnom i dinamičnom pregovaračkom procesu sa EU, u očekivanju poziva za članstvo u NATO do kraja godine. To je od presudne važnosti za budućnost naše zemlje, za stabilnost regiona i od značaja za Alijansu. Vjerujem da će Vašington nastaviti da aktivno podržava Crnu Goru u tom pravcu”, kazao je Đukanović.

Ambasadorka SAD Margaret En Uehara je kazala da se Crna Gora, ulazeći u desetu godinu nezavisnosti, suočava sa izazovima sa kojima su se SAD suočavale prije 200 godina.

„Moj tim i ja obećavamo da ćemo nastaviti da radimo sa vama kako biste napredovali na putu integracija u euroatlantsku familiju“, poručila je Uehara.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!