Nikšićanin doktor matematike u Americi

Na Vestern Mičigen univerzitetu završio je osnovne studije na primijenjenoj i numeričkoj matematici sa prosjekom 4.0, što je ekvivalentno crnogorskom prosjeku 10. Tokom školovanja radio je kao asistent na fakultetu, četiri godine kao “predavački asistent”, a dvije godine kao “istraživački asistent” na projektu koji je stipendiralo Odjeljenje za nauku američke vlade.

Još kao osnovac Nikšićanin Vasilije Perović poželio je da ode u Ameriku i tamo nastavi školovanje. Prilika mu se ukazala pri kraju srednje škole, a on je to, uz pomoć roditelja i brata, dobro iskoristio. Četvrti razred srednje škole veoma uspješno završio je u Hartfordu, u Mičigenu.

“Želio sam da unaprijedim engleski, upoznam drugu kulturu i vidim kako drugi žive. Uz to, da imam avanturu života”, priča za “Vijesti” Perović.

Veoma brzo shvatio je da ne želi da se nakon završenog četvrtog razreda vrati u Crnu Goru, već da ostane i u Americi završi studije. A razlozi za to su bili više nego dovoljni.

“Tamo su rad i trud veoma dobro nagrađeni. Sama činjenica da su fakultet i privatne fondacije dali meni, potpunom strancu, punu stipendiju za školovanje govori mnogo. Društvo je veoma uređeno i šanse za posao sa završenim fakultetom su velike”, iskren je Perović.

Na Vestern Mičigen univerzitetu završio je osnovne studije na primijenjenoj i numeričkoj matematici sa prosjekom 4.0, što je ekvivalentno crnogorskom prosjeku 10. 

Tokom školovanja radio je kao asistent na fakultetu, četiri godine kao “predavački asistent”, a dvije godine kao “istraživački asistent” na projektu koji je stipendiralo Odjeljenje za nauku američke vlade.

Zauzvrat imao je besplatno školovanje i primao platu sa kojom je mogao da plaća životne troškove. 

Tokom osnovnih studija postao je član najprestižnijeg društva u Americi “Phi Beta Kappa”, čiji se član postaje samo po pozivu. Dobitnik je i Septembarske nagrade, koju dodjeljuje Opština Nikšić.

“Osnovne studije u Americi se umnogome razlikuju od osnovnih studija u Evropi. Studenti moraju uzeti ispite ne samo iz svoje struke već i iz drugih oblasti, kao što su umjetnost, jezici, društvene nauke, književnost. Studenti ovamo mogu da upišu fakultet i da završe prve dvije godine, a da još  nijesu odlučili šta će da im bude specijalnost”, objašnjava Vasilije.

Na trećoj godini imao je predmet numerička linearna algebra koji mu se toliko dopao da je odlučio da nastavi sa izučavanjem te materije, ali i da se time bavi na postdiplomskim studijama. Prije šest godina upisao je doktorske studije koje je prošlog mjeseca uspješno završio prosjekom 3.93 (9.91, po crnogorskom sistemu ocjenjivanja).  

“Što se tiče postdiplomskih studija predavanja su mnogo opuštenija i obično tokom semestra svaki student mora da održi bar jedno predavanje ostalim studentima. Na taj način student dobija priliku da vježba kako da održi predavanje, a mora i da zna mnogo više nego svi ostali kako bi bio spreman da odgovori na bilo čije pitanje”, kaže mladi Nikšićanin koji u septembru počinje da radi kao docent na Univerzitetu of Rhode Island, na katedri za matematiku, i kao budući predavač planira da  sistem vježbi koji je prošao koristi.

Priznaje da je razmišljao da se nakon završenog doktorata vrati u Crnu Goru, ali mjesto docenta i nastavak rada u istraživačkom centru, su isuviše primamljivi da bi se toga tako lako odrekao.

“Fakultet planira i da sponzoriše moja buduća putovanja na konferencije u mojoj oblasti, što je mnogo više nego što bih mogao da očekujem od Univerziteta u Crnoj Gori. Imajući u vidu da je to upravo pozicija koju sam oduvijek želio da dobijem nakon završenih studija, odlučio sam da ostanem. Želja mi je da se unaprijedim što više mogu i da se jednoga dana vratim da predajem na fakultetu u Crnoj Gori i studentima prenesem moja iskustva i znanje”, zaključio je mladi doktor matematike.

Ništa ne “pada sa neba”, smatra Perović, ali radom i trudom snovi mogu postati java.

Mladi, poručuje on, ne treba da odustanu kod prve prepreke, niti da ograničavaju sebe i svoje mogućnosti, jer svako ograničenje umanjuje šansu za uspjeh.

“Preporučio bih mladima da se ne zadovoljavaju samo onim što je ispred njih, već da teže ka nečem boljem i većem. To veće i bolje nekada izgleda nedostižno, ali ne u potpunosti i neostvarivo. Nasuprot postojećoj poslovici ja vjerujem da će se “ko visoko leti, kad tad i popeti” i da taj način razmišljanja mnogi mogu iskorisititi da ostvare svoje ciljeve”, poručio je Perović.

IZVOR: VIJESTI

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!