Diplomatska bitka: Za britansku rezoluciju 8, za rusku 7 članica Savjeta bezbjednosti

Moskva u UN poslala svoju rezoluciju o BiH kao odgovor Britancima. Kremlj traži da Savjeta bezbjednosti čvrsto podrži “Dejton” i osudi sve zločine. Beograd šalje novo pismo i računa na podršku sedam država u Savjetu bezbjednosti

Ruska delegacija u Ujedinjenim nacijama podijelila je svim članicama Savjeta bezbjednosti nacrt svoje rezolucije o BiH, kao kontraprijedlog britanskom dokumentu o Srebrenici, javljaju agencije pozivajući se na neidentificirane diplomatske izvore iz Beograda i Moskve.

Kako prenosi portal slobodna-bosna.ba, Rusija, naime, smatra da Savjeta bezbjednosti ima zadatak da postigne dogovor o tekstu koji bi donio istinsku korist cijelom regionu, pa je prijedlog Moskve usredsređen na pitanja koja predstavljaju osnovu za saradnju i mirnu koegzistenciju država regiona, a ne na pitanja koja jačaju tenzije.

Ideja Rusije je da Savjet bezbjednosti još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

S druge strane, Srbija će se najvjerovatnije već danas, još jednom, drugim pismom u posljednjih desetak dana, obratiti članicama Savjeta bezbjednostikako bi ukazala na “pogubnost i štetnost britanske rezolucije o Srebrenici”, za koju smatraju da neće donijeti ništa dobro ni Srbiji ni cijelom regionu.

Beograd će obavijestiti članice Savjeta bezbjednostida je i novi prijedlog rezolucije Velike Britanije neprihvatljiv za Srbiju, jer su u tekstu napravljene samo kozmetičke izmjene i praktično samo smanjen broj upotrebe riječi “genocid”. U pismu Srbije biće navedeno da britanski nacrt rezolucije baca stigmu na cijeli srpski narod i da bi bilo pogubno da se ovakvim jednim potezom Srbi istorijski označe kao genocidna nacija, otkrio je diplomatski izvor iz Beograda.

Takođe, Beograd je u stalnim diplomatskim kontaktima prije svega sa dvije stalne članice SB – Rusijom i Kinom, na čiju pomoć računa u ovoj važnoj političkoj, ali i istorijskoj bici na Ist Riveru, navodi neimenovani izvor iz vrha srpske diplomatije u Beograadu. Kontakti su ostvareni i sa nestalnim članicama Vijeća sigurnosti Venecuelom, Španijom, Nigerijom, Čileom i Angolom, “koje bi mogle da glasaju protiv britanske rezolucije ukoliko se nađe na dnevnom redu sjednice 7. jula”.

Gotovo je izvjesno da će britansku inicijativu podržati još dvije stalne članice, SAD i Francuska, a London se uzda i da će predstavnici Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda u Savjetu bezbjednostipodići ruku za usvajanje britanske rezolucije.

Tako je trenutni odnos snaga u Savjetu bezbjednosti 8:7 za britansku inicijativu, što znači da bi rezolucija Londona prošla sa tijesnom većinom. Za usvajanje dokumenata u Vijeća sigurnosti potrebno je da glasa osam od 15 članica SB, pod uslovom da nijedna od stalnih članica ne uloži veto.

Blic: Dva scenarija

Diplomatski izvori “Blica” objašnjavaju da su sada moguća dva scenarija – da se SB UN izjašnjava o obje rezolucije, što nije uobičajena praksa, ili da na stolu ipak ostane samo britanska, jer je ona prva podnijeta.

Scenario po kojem bi se na kraju glasalo samo o prijedlogu Rusije je praktično nemoguć, jer niti bi Britanci to dozvolili, niti bi to dopustio predsjedavajući Novi Zeland, koji je član Komonvelta i tradicionalni je saveznik Velike Britanije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!