Seadu Sadikoviću prva nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo

“Toliko je lako biti novinar u Crnoj Gori. Samo je potrebno pokupiti očigledno i uzeti pare od EU”, kazao je Sadiković i istakao da je “ta očiglednost nevjerovatna tako da je ne treba ni istraživati mehanizmima zapadnog istraživačkog novinarstva, a baš ta nevjerovatna očiglednost traži da se istraži”. On je ocijenio da je paradoks to što je, prema mišljenju EU, Crna Gora primjer u regionu, a ovakve priče dobijaju nagrade

Prvu nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo i 4.000 eura dobio je novinar Televizije Vijesti Sead Sadiković za priču “Kamioni starog vatrogasca”.

Priča je emitovana u aprilu 2014, u serijalu “Bez granica” na TV Vijesti.

Miranda Patrucić i Dejan Milovac dobili su drugu nagradu i 3.000 eura za “Dosije nečasni savezi”, objavljivan u ND Vijesti i dnevnoj novini Dan od 7. do 11. aprila 2014. godine.

Treće mjesto i 3.000 eura dobile su Ana Bogavac i Milica Bogdanović za priču “Pare i partije”, emitovanu na TV Vijesti u januaru 2014. godine, prenosi portal vijesti.me.

Sead Sadiković se zahvalio Vladi Crne Gore što, i nakon objavljivanja priče, i dalje daje povoda za istraživanja.

“Toliko je lako biti novinar u Crnoj Gori. Samo je potrebno pokupiti očigledno i uzeti pare od EU”, kazao je Sadiković i istakao da je “ta očiglednost nevjerovatna tako da je ne treba ni istraživati mehanizmima zapadnog istraživačkog novinarstva, a baš ta nevjerovatna očiglednost traži da se istraži”.

Sadiković je ocijenio da je paradoks to što je, prema mišljenju EU, Crna Gora primjer u regionu, a ovakve priče dobijaju nagrade.

“Kamioni starog vatrogasca” razotkrivaju mehanizme zloupotreba i nezakonitosti prilikom nabavke skupih vatrogasnih vozila koja su godinama van upotrebe.

Serija od četiri priče “Dosije nečasni savezi” razotkriva povezanost politike, biznisa i organizovanog kriminala u Crnoj Gori. Ova priča je rezultat saradnje istraživačkih novinara i istraživača korupcije i organizovanog kriminala iz nevladinog sektora u Crnoj Gori.

“Naša priča je vezana za način sticanja i trošenja novca od političkih partija i ukazuje na to da političke partije u Crnoj Gori raspolažu novcem netransparentno”, kazala je jedna od autorki priče “Pare i partije” Milica Bogdanović.

Direktorica TV Vijesti Marijana Bojanić kazala je da su dvije od tri prve nagrade dokaz da je potpuno ispravan stav građana koji su u istraživanjima javnog mnjenja pokazali da informacijama Televizije Vijesti najviše vjeruju i da je informativni program te TV najgledaniji u zemlji.

“Emisija ‘Bez granica’ je jedan od najgledanijih tv formata i jasno je da su upravo programi u kojima se prezentuju istinite, pravovremene i tačne informacije ono što treba našim građanima”, kazala je Bojanić.
Regionalni nagradni program EU za istraživačko novinarstvo na zapadnom Balkanu i Turskoj ustanovio je Generalni direktorat za proširenje Evropske komsije, u skladu sa strategijom za proširenje EU.
Na ovogodišnji konkurs u Crnoj Gori prijavljena je 21 priča.

Godišnji nagradni fond je 10.000 eura. Procesom dodjele nagrada upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva, pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!