Monstrumu maksimalna kazna: Dragan Đurić osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo Tijane Jurić

Vijeće sudija Višeg suda u Subotici je za pokušaj silovanja presudilo 12 godina, a za teško ubistvo 40. Objedinjena kazna ubici je takođe 40 godina. Tužilaštvo i advokat oštećene porodice Jurić smatraju da dokazi izvedeni na glavnom pretresu potvrđuju optužnicu, odnosno da je Đurić izvršio teško ubistvo kako bi prikrio pokušaj silovanja

Dragan Đurić (34), optužen za ubistvo petnaestogodišnje Tijane Jurić, osuđen je na 40 godina zatvora.

Otac ubijene djevojčice je kazao da je zadovoljan presudom, dok je odbrana najavila žalbu, prenosi Blic.

Presudu mesaru iz Surčina izrekla je Gordana Kojić, predsjedavajuća Vijeća sudija u Višem sudu u Subotici.

 

Više javno tužilaštvo teretilo je Đurića za pokušaj silovanja i teško ubistvo. Vijeće sudija je za pokušaj silovanja presudilo 12 godina, a za teško ubistvo 40. Objedinjena kazna ubici je takođe 40 godina.

Tijana Jurić

Sutkinja je u obrazloženju presude navela da su uzete u obzir olakšavajuće okolnosti koje je iznosila odbrana, ali da nijesu promijenile mišljenje da Đurić dobije manje od maksimalne kazne.

 

Đurićev advokat Viktor Gosiljac je, nakon izricanja presude, rekao da je “ovo samo kraj prvog čina i da će uložiti žalbu”, kao i da “ništa nije bilo iznenađenje u sudnici”.

 

Predstavnici Tužilaštva i advokat porodice Jurić, Miro Orović, zatražili su ranije za Đurića maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina, dok je advokat okrivljenog rekao da on, po svemu izvedenom na suđenju, ne može da dobije maksimalnu kaznu.


Tužilaštvo i advokat oštećene porodice Jurić smatraju da dokazi izvedeni na glavnom pretresu potvrđuju optužnicu, odnosno da je Đurić izvršio teško ubistvo kako bi prikrio pokušaj silovanja.

 

Prema završnoj riječi zamjenice Višeg javnog tužioca Mladenke Gajin Manojlović, Đurić je imao namjeru da Tijanu Jurić udari automobilom, da je uvuče u automobil i pobjegne.

 

Nakon neuspješnog pokušaja silovanja, prema tvrdnji tužilaštva, on ju je ubio kako bi prikrio krivično djelo pokušaj silovanja.

Stoga, kako je rečeno, smrt nije nastala iz nehata, već kao posljedica umišljaja.

 

“Pošto u ovom postupku ničeg ni činjenično, ni pravno nije bilo sporno, jer je okrivljeni priznao sva ova nedjela koja je počinio, bilo je bitno da se ukaže na okolnosti od kojih zavisi odluka o krivičnoj sankciji. Sve te okolnosti su naročito otežavajuće jer nijedna okolnost od kojih zavisi odluka o krivičnoj sankciji ne stoji njemu u prilog”, rekao je Orović nakon suđenja.

 

Đurićev advokat je u završnoj riječi rekao da izvedenim dokazima Tužilaštvo ne može dokazati da je Đurić ubio Tijanu Jurić da bi prikrio neko drugo krivično djelo.


Gostiljac smatra da se ne radi o hladnokrvno isplaniranom ubistvu i ponovio je svoju tvrdnju da se radi o pokušaju silovanja sa smrtnom posljedicom jer je, po njegovom mišljenjuju, do smrti došlo tokom pokušaja silovanja.

 

Inače, za ovo krivično djelo zaprijećena je kazna od najviše 20 godina zatvora.

 

Tijana Jurić je ubijena u noći između 25. i 26. jula prošle godine. Njeno tijelo pronađeno je 13 dana kasnije na improvizovanom smetlištu, 23 kilometra od mjesta na kojem je oteta u Bajmoku.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!