Zavičajni klub „Bihor” iz Luksemburga formirao Fond za razvoj opštine Petnjica

Svi članovi kluba su u startu uplatili prvu donaciju od 3.000 eura, a upućen je poziv ostalim udruženjima, preduzećima, različitim asocijacijama iseljenika, kao i pojedincima da daju puni doprinos razvoju Petnjice u cilju podizanja kvaliteta života i zaustavljanja iseljavanja sa prostora Bihora.

Zavičajni klub „Bihor” iz Luksemburga formirao je Fond za razvoj opštine Petnjica, a svi članovi su u startu uplatili prvu donaciju od 3.000 eura.

Portal Vijesti prenosi da je upućen poziv ostalim udruženjima, preduzećima, različitim asocijacijama iseljenika, kao i pojedincima da daju puni doprinos razvoju novoformirane opštine, u cilju podizanja kvaliteta života i zaustavljanja iseljavanja sa prostora Bihora.

U Opštini Petnjica su pozdravili ovu inicijativu i najavili da će se pri lokalnoj upravi formirati posebna kancelarija za rad sa dijasporom, kako bi ljude iz ovog kraja motivisali da investiraju u zavičaj.

Iz Opštine je saopšteno i da će na narednoj sjednici lokalnog parlamenta biti formiran savjet za ekonomski razvoj i da će u tom tijelu participirati i Petnjičani koji žive i rade u inostranstvu.

Petnjica se za status opštine izborila krajem 2013. godine, kada su na prvim izborima formirani organi lokalne vlasti koju čine DPS i BS. Od tada, međutim, nije formirano nijedno opštinsko preduzeće, što je predmet čestih kritika opozicionih SDP i SNP.

Petnjica je malena varoš sa svega 500 stanovnika, ali je područje opštine veliko, i u 22 sela, prema posljednjem popisu, živiviše od 6.000 stanovnika. Pretpostavlja se da usljed višedecenijskih migracija još najmanje jedan Bihor živi u dijaspori, od čega najviše u Luksemburgu.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!