Rukovodioci Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima u posjeti Republici Kosovo: Poboljšati saradnju sa predstavnicima svih naroda porijeklom iz CG

Demić je istakao dobrosusjedske odnose dviju država i ukazao na značajnost nadležnih institucija Republike Kosova da omoguće crnogorskoj zajednici jednak status kao ostalim zajednicama u Republici Kosovo. Redžepi je kazala da će na predstojećem popisu stanovništva, za razliku od prethodnog, crnogorska zajednica biti uvrštena kao posebna kategorija, što predstavlja veliki pomak za nju

Cilj novog rukovodstva Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima je da se poboljša saradnja sa predstavnicima svih naroda porijeklom iz Crne Gore koji žive na Kosovu, bez obzira kojoj etničkoj zajednici pripadaju, uz sve vidove saradnje u okviru zakonskih propisa.

To je, u okviru radne posjete Republici Kosovo, kazao v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, Erduan Demić.

On i v.d. pomoćnice direktora Uprave Renata Gojković su se, u okviru radne posjete, sastali sa potpredsjednicom Vlade Republike Kosovo Emilijom Redžepi i predstavnicima udruženja “Lovćen” i “Perper”.

Demić je istakao dobrosusjedske odnose dviju država i ukazao na značajnost nadležnih institucija Republike Kosova da omoguće crnogorskoj zajednici jednak status kao ostalim zajednicama u Republici Kosovo.

Redžepi je kazala da će na predstojećem popisu stanovništva, za razliku od prethodnog, crnogorska zajednica biti uvrštena kao posebna kategorija, što predstavlja veliki pomak za nju.

Kako je saopšteno iz Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, na sastanku sa predstavnicima udruženja “Lovćen” i “Perper” razgovaralo se o statusu Crnogoraca na Kosovu, o planiranoj popisnoj kampanji koju će sprovesti i budućim projektima od bitnog značaja za društvo.

Gojković je kazala da fokus treba staviti na kulturne, infrastrukturne, turističke i druge projekte koji će biti od obostranog značaja za Crnu Goru i Kosovo.

“Kroz ovakve projekte stvorićemo ambijent u kojem će sve strane ubirati plodove, a status bilo koje manjine neće biti upitan”, istakla je Gojković.

Na sastanku se razgovaralo se o statusu naroda porijeklom iz Crne Gore na Kosovu, ali i o aktuelnim infranstrukturnim projektima između dvije zemlje.

Demić se zahvalio na prijemu i ukazao na punu podršku ovim i drugim udruženjima koja Crnu Goru smatraju svojom državom porijekla. On je informisao o projektu sufinansiranja, koji sprovodi Uprava, i pozvao ih da se prijave, uz poštovanje obavezujućih procedura.

Posjeta je završena konstruktivim sastankom sa otpravnikom poslova a.i. Bernardom Çobaj i II sekretarkom Fedisom Dacić u Ambasadi Crne Gore u Republici Kosovo, na kojem su dogovorene buduće zajedničke aktivnosti na temu saradnje sa predstavnicima dijaspore.

Foto: Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima

Idi na VRH
error: Content is protected !!