Šmit: Ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH mora prestati

“Ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine mora prestati, spreman sam razgovarati sa svima da to prestane”, kazao je.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit završio je obraćanje zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, među kojima nije bilo predstavnika iz bh entiteta Repubika Srpska.

Šmit je u obraćanju pozvao zastupnike iz RS-a da se vrate u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

Poručio je kako “ne razumije da neko blokira parlament, koji je pravo mjesto za razgovore” i da je neprihvatljivo da institucije budu bilo čiji taoci.

“Ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine mora prestati, spreman sam razgovarati sa svima da to prestane”, kazao je.

“Niko ko želi govoriti o reintegraciji države neće biti u mogućnosti da to realizuje. Međunarodna zajednica neće stajati po strani”, rekao je Šmit.

“Međunarodna zajednica, koja je posredovala u postizanju mirovnog sporazuma, to shvata vrlo ozbiljno”, rekao je Schmidt i dodao da je “međunarodna zajednica angažovana svim instrumentima, ali neće sada govoriti o mogućim intervencijama”.

Upozorio je da je “jasno da bi jednostrano poništavanje bilo kojih reformi značilo ozbiljno nazadovanje za Bosnu i Hercegovinu, ugrožavajući put u Evropsku uniju, stabilnost i budući ekonomski rast”, prenosi Anadolija.

Govoreći o odluci Narodne skupštine RS-a o formiranju entitetske agencije za lijekove, Šmit je rekao: “Želite sigurne lijekove ili politiku? Rekao bih da bi 99 odsto ljudi reklo da želi sigurne lijekove.”

“Bosna i Hercegovina se sastoji od entiteta i takva će ostati, jer je to dio teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kako je to i u Dejtonskom sporazumu”, rekao je Šmit.

Rekao je da će se naredne sedmice obratiti u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija i predstaviti redovan izveštaj o Bosni i Hercegovini, koji je predao.

Visoki predstavnik je ranije zatražio dopuštenje za obraćanje na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

ZABRANJENO NEGIRANJE GENOCIDA I VELIČANJE ZLOČINACA

U Bosni i Hercegovini još traje blokada rada bh institucija, budući da politički predstavnici RS-a koji su izabrani u državne institucije odbijaju da učestvuju u radu institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, prenosi Al Jazeera.

Narodna skupština RS-a donijela je i zaključke u vezi s tim kojima se odbija rad u bh institucijama dok se “pitanje nametnutog Inzkovog zakona ne razriješi”, a upravo na te zaključke pozivaju se i politički predstavnici pozicije i opozicije u Predstavničkom domu.

Oni nisu prethodno prisustvovali ni sjednici Doma.

Zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SSNSD) i Srpskog kluba prisustvovali su samo dijelu sjednice na kojem je razmatrana inicijativa za smjenu državnog ministra obrane Sifeta Podžića, dok Klub poslanika Srpska demokratska stranka (SDS) – Partija demokratskog progresa (PDP) – Demokratski narodni savez (DNS) nije učestvovao u radu sjednice Predstavničkog doma.

POLITIČKI ČELNICI IZ BH ENTITETA RS NE PRIZNAJU SCHMIDTA

Predstavnika RS-a nema ni na današnjoj sjednici.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać rekla je na Twitteru da je Prošireni kolegijum Doma odluku kojom je odobreno obraćanje Schmidta donio “mimo svoje nadležnosti”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik nekoliko puta je kazao da RS ne priznaje imenovanje Schmita za visokog predstavnika jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) službeno su 27. maja imenovali Šmita za visokog predstavnika, nakon što ga je za to mjesto kandidovala Njemačka.

Zvanično je dužnost preuzeo 1. augusta.

Foto: Kristijan Šmit (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!