Premijera dokumentarca “Zla krv”, Srebreničanke Rialde Zukić, 7. februara u Njujorku

Dokumentarac je zapravo Rialdin magistarski rad, a mlada Bosanka je na Univerzitetu u Njujorku završila studije novinarstva, odnosno video produkcije i dokumentarnog filma. Film govori o njenom povratku u rodno mjesto

Dokumentarni film “Bad Blood” (“Zla krv”), Bosanke Rialde Zukić, koja već 15 godina živi s roditeljima i dvije mlađe sestre u Americi, premijerno će biti prikazan 7. februara u Njujorku.

Dokumentarac je zapravo Rialdin magistarski rad, a mlada Bosanka je na Univerzitetu u Njujorku završila studije novinarstva, odnosno video produkcije i dokumentarnog filma.

Dokumentarac govori o Rialdinom životu u Srebrenici, u koju je došla prošle godine, a kroz film je prikazala svoje osjećaje i doživljaje nakon povratka u rodni grad.

“U Srebrenici sam bila prošlog ljeta, od početka juna do avgusta. Mnogo vremena sam provela sa tamošnjom omladinom. Odavno sam imala želju da uradim nešto u svom rodnom kraju, tako da je ispalo idealno – pružila mi se šansa da snimim film. Već godinama pratim situaciju u Srebrenici. Naravno da sam vezana za nju i uvijek ću biti”, kazala je Zukić u intervjuu za agenciju Patria, a prenosi portal Istocna Bosna.

Dokumentarac “Zla krv” traje 30 minuta i govori o Rialdinom druženju i upoznavanju sa sedamnaestogodišnjom Nikolinom i dvadesetdvogodišnjom Ismetom i njihovim životima unutar njihovih etničkih grupa.

“Želim da otvorim dijalog, pogotovo među omladinom Srebrenice, ali i u cijeloj BiH u kojoj još žive posljedice rata. Želim da otvorim dublju diskusiju o budućnosti i suživotu Bošnjaka i Srba. Naravno, ekonomija i nezaposlenost omladine su takođe važna tema”, otkrila je Zukić.

Ona je istakla da joj je največa čast bila to što je provodila vrijeme s omladinom Srebrenice i nanovo upoznala taj grad i sve što je vezano za njega.

Njena želja je da dokumentarac stigne i u BiH, jer smatra da bi pozitivno djelovao na omladinu.

“Možda bi neki promijenili mišljenje o svemu što je bilo i što se trenutno dešava u Srebrenici kad bi pogledali moj film. Moja najveća želja je da omladina Bosne i Hercegovine postane jača nego što je sada. Vjerujem da svi imaju nešto posebno u sebi i da sve prepreke mogu uspješno da savladaju”, istakla je Zukić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!