Zastrašujuća budućnost Zemlje: “Naša planeta mogla bi postati nenastanjiv pakao, prvo će ispariti okeani”

S novim klimatskim modelima, naučnici su izračunali da bi vrlo mali porast sunčevog zračenja doveo do povećanja globalne temperature Zemlje od samo nekoliko desetina stepeni. To bi bilo dovoljno da pokrene nepovratni proces na Zemlji i učini našu planetu negostoljubivom poput Venere

Nova studija je pružila zastrašujuć uvid u budućnost naše planete i ona ne izgleda lijepo. Naime, istraživači su simulirali efekat staklene bašte, dramatičnu eskalaciju temperatura na našoj planeti.

Zabrinjavajuće je da bi Zemlja uskoro mogla postati “nenastanjiv pakao”, poput susjedne planete Venere, piše Daily mail.

A to neće biti tako daleko u budućnosti, jer naučnici predviđaju da bi efekat staklene bašte na Zemlji mogao biti za nekoliko stotina godina ili čak i prije.

Novu studiju napravili su astronomi sa Univerziteta u Ženevi zajedno s francuskim CNRS laboratorijama u Parizu i Bordeauxu.

Nekoliko je scenarija koji bi trebali da objasne razliku između Zemlje i Venere.

Venera je poznata kao Zemljin “zli blizanac” jer je takođe stjenovita i otprilike iste veličine, ali prosječna površinska temperatura joj je nevjerovatnih 465°C.

Zahvaljujući svojoj gustoj atmosferi Venera je čak toplija od Merkura, iako on kruži bliže Suncu. Ta stjenovita kugla nije samo negostoljubiva, već je i sterilna, s dovoljno vrućom površinom da otapa olovo i otrovne oblake sumporne kiseline.

Čak i sa Zemlje, Venera je najsjajnija na noćnom nebu osim Mjeseca, a može se raspoznati po blago žućkastoj nijansi.

Tako djeluje kao vidljivo upozorenje Zemljanima šta se može dogoditi njihovoj planeti.

Iako su gasovi kao ugljen-dioksid i metan poznati po uzrokovanju globalnog zagrijavanja, autori studije kažu da bi vodena para zaista mogla da podstakne efekat staklene bašte na Zemlji. Svijet se već zagrijava zbog emisije ugljen-dioksida i metana, a to rezultira povećanjem vodene pare u atmosferi zbog isparavanja okeana.

Iako mnogi to ne znaju, vodena para je prirodni staklenički plin.

Vodena para sprečava da se sunčevo zračenje koje apsorbuje Zemlja ponovo odašilje prema praznini svemira jer zadržava toplinu poput ćebeta.

Efekat staklene bašte, piše “Jutarnji list”, dodatno povećava isparavanje okeana, a zauzvrat dodatno podstiče količinu vodene pare u atmosferi. Takva katastrofalna spirala brzo eskalira.

“Postoji kritični prag za količinu vodene pare, iznad kojeg se planeta više ne može ohladiti”, rekao je glavni autor studije, Guillaume Chaverot s UNIGE-a i dodao:

“Tako je dok okeani na kraju potpuno ne ispare i temperatura ne dosegne nekoliko stotina stepeni”.

S novim klimatskim modelima, naučnici su izračunali da bi vrlo mali porast sunčevog zračenja doveo do povećanja globalne temperature Zemlje od samo nekoliko desetina stepeni. To bi bilo dovoljno da pokrene nepovratni proces na Zemlji i učini našu planetu negostoljubivom poput Venere.

Istraživači su opisali trodjelni proces za koji kažu da je primjenjiv na bilo koju planetu s okeanima, čak i za one izvan našeg sunčevog sistema, piše Daily mail.

Prvo, postoji faza isparavanja okeana, koja obogaćuje atmosferu vodenom parom. Drugo, kada je okean u potpunosti ispario, postoji “suva prelazna faza” tokom koje površinska temperatura dramatično raste. I treće, evolucija završava vrućim i stabilnim stanjem u kakvom se Venera nalazila posljednjih 700 miliona godina, procjenjuju stručnjaci.

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Foto: Ilustracija (Printscreen/QuoterSpaceNews)

Idi na VRH
error: Content is protected !!