Štampana zbirka poezije „Ponos života”, crnogorskog emigranta Nikole Petanovića (1892-1932)

Povodom stogodišnjice od izlaska te zbirke pjesama ljubitelji crnogorske i jugoslovenske poezije imaju priliku da se upoznaju sa njenom kompletnom sadržinom

Iz štampe je izašla zbirka poezije „Ponos života”, Nikole Petanovića (1892-1932), crnogorskog emigranta, pjesnika, publiciste i idealiste.

Nikola Petanović spada u rijetke pripadnike stare crnogorske emigracije koji su stekli visoko obrazovanje u Americi. U San Francisku 1923. godine objavljuje poetsko djelo na maternjem jeziku, zbirku pjesama „Ponos života”, njegov stvaralački i pjesnički prvijenac rasterećen velike političke misli i borbe koju je počeo voditi u drugoj polovini dvadesetih godina prošlog vijeka, pa sve do prerane i iznenadne smrti.

Povodom stogodišnjice od izlaska te zbirke pjesama ljubitelji crnogorske i jugoslovenske poezije imaju priliku da se upoznaju sa njenom kompletnom sadržinom.

Knjigu su priredili istraživači iseljeništva Gordan Stojović i Nenad Stevović, a kao izdavači potpisuju se Crnogorski identitet sa Cetinja i Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“, piše “Cetinjski list”.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!