Senator Džon Mekejn obećao: Nećemo stati dok ne bude usvojen Protokol o pristupanju Crne Gore NATO

“Znam da govorim u ime više od 90 američkih senatora. Naša poruka hrabrom crnogorskom narodu, koji se borio protiv puča koji bi zbacio njihovu vladu, koji poštuje slobodu i Alijansu koja se održavala toliko godina jeste – nećemo stati dok ne ratifikujemo vaš prijem u Sjevernoatlantsku organizaciju. Obećavam crnogorskom narodu da ja, senatori Šahin i Kardin i mnogi drugi nećemo stati dok se rezolucija ne usvoji i dok ne budemo mogli da ojačamo ne samo Crnu Goru i NATO, već i region”, poručio je Mekejn

Džon Mekejn (Foto: Youtube)

Američki senator Džon Mekejn obećao je crnogorskom narodu da on i mnogi senatori neće stati dok ne bude usvojen Protokol o pristupanju Crne Gore NATO savezu.

“Znam da govorim u ime više od 90 američkih senatora. Naša poruka hrabrom crnogorskom narodu, koji se borio protiv puča koji bi zbacio njihovu vladu, koji poštuje slobodu i Alijansu koja se održavala toliko godina jeste – nećemo stati dok ne ratifikujemo vaš prijem u Sjevernoatlantsku organizaciju. Obećavam crnogorskom narodu da ja, senatori Šahin i Kardin i mnogi drugi nećemo stati dok se rezolucija ne usvoji i dok ne budemo mogli da ojačamo ne samo Crnu Goru i NATO, već i region”, poručio je Mekejn.

Njegova poruka je uslijedila nakon što je senator Republikanaca iz Kentakija, Rend Pol, u srijedu u američkom Senatu ponovo blokirao pokušaje svojih kolega da ratifikuju Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

Pitanje crnogorskog članstva na zasjedanju je u srijedu pokrenuo predsjedavajući Odbora za oružane snage, republikanac Mekejn, uz podršku senatora iz Demokratske stranke, članova Spoljnopolitičkog odbora Bena Kardina i Džin Šahin.

Mekejn je zatražio jednoglasni pristanak kolega da Senat raspravlja, a zatim i glasa o crnogorskom članstvu, uz upozorenje, podsjeća Glas Amerike.

“Ako ima primjedbi, a primjećujem da je senator iz Kentakija ovdje, reći ću prije nego što pročitam zahtjev – ako ima primjedbi, onda postižete ciljeve Vladimira Putina. Postižete ciljeve da se pokuša rasparčati ta mala zemlja, u kojoj je već pokušan puč. Tražim jednoglasni pristanak da se u vremenu koje dogovore lider većine u konsultaciji sa liderom demokrata razmotri prva tačka na izvršnom kalendaru – Protokol za Crnu Goru”, rekao je Mekejn, prenosi portal rtcg.me.

Rend Pol je na to kratko poručio: “Ulažem primjedbu”.

Njegova odluka da poslije blokiranja zahtjeva za izjašanjavanje o Protokolu bez obrazloženja napusti salu podstakla je Mekejna da iznese žestoku optužbu na njegov račun, koja je privukla pažnju i američkih medija.

“Nevjerovatno je da je senator koji blokira usvajanje sporazuma, koji podržava ogromna većina senatora, najmanje 98 njegovih kolega, uložio prigovor i napustio salu bez ikakvog objašnjenja. Jedini zaključak koji može da se izvuče iz toga je da on u stvari nema opravdanje za svoje protivljenje da mala zemlja, koja je pod napadom Rusije, postane dio NATO-a. Senator iz Kentakija sada radi za Vladimira Putina”, kazao je Mekejn.

Oštro su reagovali i senatori Šahin i Kardin.

“Moram da se saglasim sa senatorom Mekejnom – ili senator Pol zastupa ruske interese u Americi, ili blokira ovo pitanje zbog nečeg potpuno nevezanog sa prijemom Crne Gore u NATO”, rekla je Šahin, dok je Kardin situaciju prokomentarisao sljedećim riječima: “Razočaravajuće je što jedan senator blokira ovo pitanje, i to pogađa našu nacionalnu bezbjednost”.

Zasjedanje Senata, na kojem se u srijedu raspravljalo o brojnim gorućim unutrašnjim pitanjima, biće nastavljeno u utorak, 21. marta. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!