Španija: Premijer raspustio regionalnu vladu Katalonije

Španski premijer Marijano Rahoj je zatražio dozvolu za aktiviranje člana 155 Ustava, dodajući da to ne znači ukidanje autonomije Katalonije, već se odnosi samo na smjenjivanje separatističkih katalonskih lidera

Marijano Rahoj (Foto: Printscreen)

Španski premijer Marijano Rahoj zatražio je danas od Senata direktna ovlašćenja za raspuštanje regionalne vlade u Kataloniji i hitno raspisivanje vanrednih izbora u toj regiji.

Rahoj je rekao da je središnja vlada u Madridu primorana da reduzme “korake bez presedana” za uspostavljanje reda u Kataloniji nakon referenduma o nezavisnosti koji su podržali regionalni funkcioneri.

Zatražio je dozvolu za aktiviranje člana 155 Ustava, dodajući da to ne znači ukidanje autonomije Katalonije, već se odnosi samo na smjenjivanje separatističkih katalonskih lidera.

Vlada u Madridu se odlučila na ovakav korak da bi blokirala napore katalonskih lidera da proglase nezavisnost nakon referenduma o nezavisnosti Katalonij, koji je održan 1. oktobra, piše agencija AP.

Španski premijer je, prenosi Radio Slobodna Evropa, kazao da su separatisti primorali vladu da aktivira član 155 Ustava.

Španska vlada je danas održala sjednicu o pokretanju procesa djelimičnog ili potpunog ukidanja autonomije Katalonije primjenom člana 155 Ustava, nakon što je katalonski vođa Karles Pudžemon u četvrtak saopštio da Katalonija nije proglasila nezavisnost, ali da bi to  mogla zvanično da uradi ako Madrid nastavi sa “represijom”.

Mjere koje vlada namjerava da primijeni su u okviru člana 155 španskog Ustava iz 1978. godine, koji do sada nikad nije primijenjen od ponovnog uspostavljanja demokratije u zemlji nakon diktature generala Franciska Franka.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!