Ćalović Marković: “Milović poslanicima podmetnuo set antikorupcijskih zakona, nisu bili svjesni za šta glasaju”

Ćalović Marković tvrdi da set antikorupcijskih zakona koje je pripremao resor ministra pravde Andreja Milovića ima ozbiljnih manjkavosti, navodeći da su u tužilaštvu i tužioci iz prethodnog režima birani po političkim spregama

Pojedina rješenja u IBAR zakonima su gora od onih iz doba režima Demokratske partije socijalista (DPS), tako da se može reći da u Crnoj Gori reforme postoje samo na papiru a u praksi je vidljivo ozbiljno nazadovanje, smatra izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković.

Ćalović Marković tvrdi da set antikorupcijskih zakona koje je pripremao resor ministra pravde Andreja Milovića ima ozbiljnih manjkavosti, navodeći da su u tužilaštvu i tužioci iz prethodnog režima birani po političkim spregama.

“Donošenjem tog zakona funkcija Vladimira Novovića značajno je u riziku i postoji velika opasnost da se rad glavnog specijalnog tužioca destabilizuje. Nadam se da to toga neće doći. To bi bio kraj povjerenja u parlamentarnu većinu”, kazala je Ćalović Marković, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Po njenim riječima, u tužilaštvu i danas postoje ljudi koji su ozbiljno povezani sa kriminalom i vrlo zainteresovani da se obračunaju sa Novovićem.

“Plaše se da ne prođu kao Saša Čađenović. Uvjerena sam da je Milović podmetnuo set antikorupcijskih zakona poslanicima i da oni nijesu ni bili svjesni za šta glasaju. Sjednica je organizovana u cajtnotu, a to je bio veliki set zakona koji je morao da se izglasa pod političkom ucjenom. Reforme su ovdje nužne i zakoni se što prije moraju mijenjati”, tvrdi Ćalović Marković.

Komentarišući aferu “Tunel”, Ćalović Marković je kazala da krivično djelo krađe predmeta iz depoa Višeg suda i dan-danas nije kvalifikovano kao organizovani kriminal.

“Tim predmetom se bavi Osnovno tužilaštvo. Vidjećemo tek koje su posljedice ovog slučaja. Advokati će se ubrzo oglasiti izjavama da su brojni dokazi kontaminirani”, dodala je ona.

Ćalović Marković se osvrnula i na stanje u policiji, ocijenjujući da je u Crnoj Gori prisutan hronični nedostatak odgovornosti u institucijama, ukljkučujući i Upravu policije, prenosi rtcg.me.

“To je ista policija koja je zlostavljala građane po Budvi i lovila ih kao zečeve po Podgorici. Sve se svelo na to ko će biti direktor policije, ali niko se ne pita ko će te strukture reformisati. Ima tu časnih pojedinaca, ali svi koji krše zakon treba da odgovaraju”, zaključila je Ćalović Marković.

Foto: Screenshot/rtcg.me

Idi na VRH
error: Content is protected !!