U avionu Qatar Airwaysa otkazala klima, ljudi padali u nesvijest: “Zamislite da ste u sauni tri i po sata!” (VIDEO)

Na snimcima se vidi kako se putnici skidaju, s njih cure graške znoja, a drugi pokušavaju da pomognu onima kojima su visoke temperature bile previše

Putnici koji su iz Grčke trebali da lete za Katar ostali su zarobljeni u avionu kojem je otkazala klimatizacija na pisti aerodroma u Atini. Putnici nisu mogli izaći čitava 3,5 sata dok je temperatura izvan aviona dosezala 34 stepena Celzijusa. U samom avionu bilo je i mnogo više pa su se putnici preznojavali, a neki i onesvijestili, piše Daily Mail.

Među putnicima na letu Qatar Airwaysa bilo je i nekoliko sportista koji su trebali da se takmiče na prvenstvu u tajlandskom boksu. Neki od njih su snimili nesnosne uslove u avionu i objavili ih na društvenih mrežama.

Na snimcima se vidi kako se putnici skidaju, s njih cure graške znoja, a drugi pokušavaju pomoći onima kojima su visoke temperature bile previše.

Nakon 3,5 sata pakla, putnicima je napokon dozvoljeno da se iskrcaju i odu u zgradu aerodroma.

Južnoamerički sportski terapeut Garth Collins podijelio je nekoliko snimaka na društvenim mrežama.

“Putnici su ostali zarobljeni u avionu 3,5 sata sa zatvorenim vratima i bez klimatizacije. Putnici su doslovno dehidrirali i onesvješćivali se po avionu”, kazao je.

“Putnicima su nakon nekog vremena dali vodu i sokove što uopšte nije bilo dovoljno da se oporave nakon tolikog vremena provedenog u uslovima nalik na saunu”.

Takođe je podijelio snimak boksera Damiana Collinsa s čijeg tijela se cijedio znoj, piše “Jutarnji list”.

“Damian je u dobroj formi. Zamislite kakav je to stres bio za sve ostale putnike”.

Bokser Thannachai Sidsongpeenong je rekao da je bio u šoku.

“Osjećam da sam imao sreće što sam uopšte preživio tu situaciju”, rekao je.

Lokalni izvještaji kažu da je odgođeni let stigao u Dohu u srijedu oko 10.30 ujutro – gotovo 28 sati nakon planiranog vremena slijetanja, koje je bilo u utorak u 18.20 sati.

Klima uređaj u komercijalnom avionu dizajniran je za održavanje ugodne temperature u kabini od otprilike 18-22 stepena Celzijusa tokom leta.

Sistem obično radi tako što uzima vrući vazduh koji stvaraju motori aviona i hladi ga pomoću niske temperature vazduha na visokoj nadmorskoj visini i onda vazduh vraća natrag kroz kabinu.

Ali, da bi to funkcionisalo, motori trebaju da imaju napajanje, što kada je avion prizemljen na pisti obično nije slučaj jer će kapetan isključiti turbine kako ne bi trošio gorivo.

Kako je u Atini toga dana bilo jako vruće, čitav avion se usijao i u kabini su uslovi bili nalik na saunu.

Foto: Screenshot

Idi na VRH
error: Content is protected !!