FBI JE SVE ZNAO Šokantan izvještaj koji su dan uoči haosa svi ignorisali: “Na Kapitolu se sutra sprema rat!”

NBC je u nedjelju izvijestio da su agenti FBI-ja u sedmicama uoči Trumpovog skupa obišli osumnjičene ekstremiste ne bi li saznali planiraju li neke nasilne izgrede. Službenicima zaposlenim u Kongresu njihovi su nadređeni rekli da na dan Trumpovog skupa ne dolaze na posao jer je bilo naznaka da će stepen rizika taj dan biti veći nego što je bio prilikom prethodnih protesta u gradu. Specijalna policija koja patrolira u i oko Kongresa toga dana nije izdala nikakva dodatna upozorenja niti je pripremila ikakve mjere koje se inače preduzimaju kada se u Kongresu događa nešto značajnije

Foto: Printscreen/Global News

Dan prije juriša pristalica američkog predsjednika na odlasku Donalda Trumpa na zgradu Kongresa u kojem je pet osoba izgubilo život, područna kancelarija FBI-a u saveznoj državi Virginiji izdala je interno upozorenje u kojem stoji da ekstremisti planiraju da dođu u glavni grad SAD-a Washington kako bi tamo sijali nasilje i započeli “rat”, piše The Washington Post.

Post tvrdi da je pregledao pomenuti dokument te da on pobija tvrdnju višeg funkcionera koji je prethodno rekao da FBI nije znao da iko od učesnika prošlonedjeljnog Trumpova skupa planira probleme. Ta tvrdnja je u javnosti od početka dočekana kao nevjerovatna, s obzirom da je čitav niz učesnika nereda sedmicama najavljivao haos u javnim objavama na društvenim mrežama, o čemu su javljali i mediji.

U izvještaju koji je dan prije juriša na Kongres odobren za internu objavu stoji da određeni pojedinci kuju opasne planove, dijele kartu na koju su ucrtani tuneli ispod zgrade Kongresa i dogovaraju susrete mogućih zavjerenika u saveznim državama Kentuckyju, Pennsylvaniji, Massachusettsu i Južnoj Karolini i zajednički odlazak u Washington.

“Zaključno s 5. januarom 2021. godine, područni ured FBI-ja u Norfolku u Virginiji zaprimio je informacije koje sugerišu da će se 6. januara u Washington D.C.-u početi pozivati na nasilje te da će ono biti odgovor na ‘nezakonite lockdowne’”, stoji u dokumentu. –

“Na internetu se na jednom forumu raspravljalo o pozivima na nasilje i tamo je pisalo: ‘Budite spremni na borbu. Kongres mora čuti lom stakla, rušenje vrata i prolivanje krvi njihovih vojnika-robova iz redova pokreta BLM i Pantife. Budite nasilni. Prestanite ovo zvati skupom ili protestom. Idite tamo spremni za rat. Ili ćemo dobiti svoga predsjednika ili ćemo umrijeti. NIKAKO DRUGAČIJE nećemo ostvariti taj cilj”.

Kratica BLM gotovo sigurno se odnosi na pokret Black Lives Matter (Crni životi su važni) dok je “Pantifa” uvredljiv izraz za Antifu, heterogenu antifašističku grupu krajnje ljevice, koji je nastao spajanjem izraza Antifa i “panties”, engleskog izraza za žensko donje rublje, pojašnjava Washington Post.

Uprkos tome što se radi o poprilično nedvosmislenim pozivima na nasilje, nepoznati autor izvještaja izrazio je bojazan da FBI možda krši prava tih pojedinaca na slobodu izražavanja.

Interno upozorenje područne kancelarije FBI-ja koje se, prema svemu sudeći, ignorisalo, a koje je prethodilo nasilnom zauzimanju zgrade Kongresa u režiji Trumpovih pristalica, pokazatelj je da je obavještajna zajednica u ovom slučaju poprilično zakazala. Jedan pripadnik snaga reda i bezbjednosti koji je želio ostati anoniman rekao je za The Washington Post da smatra da nije zakazala sama obavještajna zajednica, već da su zakazali oni koji su na temelju tih podataka trebali nešto preduzeti.

Pripadnik FBI-ja upoznat sa sadržajem internog upozorenja rekao je da je kancelarija u Norfolku izvještaj o ranije citiranom razgovoru na internet forumu u kojem se pozivalo na nasilje sastavio unutar 45 minuta od otkrića tog razgovora te da je isti podijelio s drugim pripadnicima FBI-ja. Ne zna se koliko je drugih agencija za sprovođenje zakona dobilo dopis, međutim njegov je sadržaj svakako stigao do pripadnika FBI-jeve kancelarije u Washingtonu, i to dan prije napada na Kongres. On je rekao da dopis sadržava neobrađene obavještajne podatke, da FBI nije znao identitete osoba koje su na tu temu raspravljale na tom forumu.

FBI se već danima suočava s pitanjima o osjetljivosti na internetski diskurs poput pomenutog te o svojoj pripremljenosti za nasilne proteste koji su, prema svemu sudeći, bili intencija sudionika Trumpovog skupa koji im je prethodio. Druge agencije koje su zadužene za sprovođenje zakona takođe se suočavaju s istim pitanjima.

U navedenom dokumentu stoji da on predstavlja mišljenje pripadnika kancelarije FBI-ja u Norfolku, da se ne smije dijeliti izvan kruga ljudi koji su zaduženi za sprovođenje zakona, da nije riječ o “konačnim i evaluiranim podacima” i da se agencije za sprovođenje zakona pozivaju da ne djeluju na temelju internog upozorenja bez da su prije toga konsultovali FBI.

Više je pripadnika snaga reda i bezbjednosti reklo da su se u FBI-ju i drugim agencijama nakon izgreda u i oko Kongresa vodile teške rasprave o rasi i terorizmu, ali i o tome jesu li istražitelji pravilno interpretirali ozbiljnost situacije budući da su konzervativni bijelci, koji su iznimno lojalni predsjedniku Trumpu, činili premoćnu većinu okupljenih na njegovom skupu koji je prethodio jurišu na parlament.

“Pojedinci i organizacije koji se pojavljuju u ovom izvještaju upustili su se u aktivnosti koje štiti prvi amandman Ustava SAD. Uvrštavanje istih u izvještaj nema za namjeru vezivanje zaštićenih aktivnosti s kriminalom i prijetnjama nacionalnoj bezbjednosti, a ni ne sugeriše da te zaštićene aktivnosti krše federalne zakone”, piše u izvještaju.

Izvještaj, međutim, tu ne staje.

“Temeljem poznatih informacija i konkretnih posmatranja istorijskih događaja, moguće je da bi ta zaštićena aktivnost mogla dovesti do nasilnih reakcija prema pojedincima u pitanju ili drugima, a sve u svrhu odmazde ili sprečavanja da se uopšte odvija zaštićena aktivnost. U slučaju da ne bude nasilja, politika FBI-ja i federalni zakon nalažu da se više ne bilježe instance zaštićene aktivnosti”.

U izvještaju stoji da je jedna osoba tokom rasprave rekla da se “BLM” i “Antifu” ima ostaviti “mrtvima na ulici” ako postanu nasilni, a da je druga rekla da je potrebno organizovati ljude koji će “onima na frontu” dostavljati potrepštine, koji će povrijeđenima pružati ljekarsku pomoć i koji će evakuisati sve koji neće učestvovati u sukobima.

Voditelj FBI-jeve kancelarije u Washingtonu prošlog petka je rekao novinarima da “nije bilo naznake” da će se na dan Trumpovog skupa dogoditi išta što nije zaštićeno prvim amandmanom Ustava SAD-a. FBI je kasnije izdao saopštenje u kojem je naveo da ne komentariše “pojedine obavještajne proizvode”, ali je dodao da područne kancelarije lokalnim policijskim upravama daju informacije koje mogu pomoći pri održavanju mira u tim gradovima i zajednicama.

FBI nije precizirao ko je vidio interni izvještaj koji je distribuiran prije napada na Kongres i je li se temeljem njegovog sadržaja išta preduzelo.

The Washington Post piše da je FBI u sedmicama uoči Trumpovog skupa odbacivao sugestije da bi taj miting Trumpovih pristalica koji su ljuti zbog planirane potvrde rezultata predsjedničkih izbora u Kongresu mogao biti bezbjednosna prijetnja poput protesta do kojih je došlo nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda. Navodno su snage reda i beubjednosti htjele izbjeći sukobe policije i građana koji su obilježili 2020. godinu u Americi. Neki policijski funkcioneri čak su bili rekli da su Trumpovi pristalice većinom nenasilne galamdžije.

NBC je u nedjelju izvijestio da su agenti FBI-ja u sedmicama uoči Trumpovog skupa obišli osumnjičene ekstremiste ne bi li saznali planiraju li neke nasilne izgrede. Službenicima zaposlenim u Kongresu njihovi su nadređeni rekli da na dan Trumpovog skupa ne dolaze na posao jer je bilo naznaka da će stepen rizika taj dan biti veći nego što je bio prilikom prethodnih protesta u gradu. Specijalna policija koja patrolira u i oko Kongresa toga dana nije izdala nikakva dodatna upozorenja niti je pripremila ikakve mjere koje se inače preduzimaju kada se u Kongresu događa nešto značajnije.

Trenutno traju akcije hapšenja učesnika juriša na Kongres, a na internetu se već sada ozbiljno priča o mogućim novim nasilnim sukobima do kojih bi moglo doći u nedjelju, 17. januara i na dan inauguracije Joea Bidena 20. januara.

FBI je nedavno izdao dopis u kojem stoji da je moguće da će se nasilni oružani protesti u danima uoči Bidenove inauguracije održati u svim glavnim gradovima svih saveznih država i u Washington D.C.-u. FBI, međutim, nije želio da komentariše sadržaj tog dopisa, ali su rekli da su “fokusirani na identifikovanje, istraživanje i ometanje pojedinaca koji učestvuju ili podstiču ilegalne aktivnosti”.

Izvor: “Jutarnji list”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!