Đurišić o imenovanju Radovića: Vlada se sa terenaca i prijatelja prebacila na kumovske veze

“U trenutku kada Crna Gora ima još i minimalne šanse da eventualno oporavi nacionalnog vazdušnog prevozioca, Vlada, umjesto da se ozbiljno pozabavi kompanijom, ishitrenim činjenjem kompaniju gura u ambis. Čitavih osam mjeseci o kompaniji se sa pozicija vlasnika nije vodlio ni najmanje računa, da bi pred sam kraj tehničkog mandata, gotovo panično bio imenovan izvršni direktor”, rekao je Đurišić

Potonuće crnogorske aviokompanije nastavilo se i kroz nebrigu 43. Vlade, koja se sa terenaca i prijatelja prebacila na kumovske veze, sa kojima po već dugogodišnjoj matrici nastavlja uništavnje jednog od najznačajnijih djelova crnogorske infrastrukture, rekao je Zoran Đurišić, donedavni savjetnik premijera za vazdušni saobraćaj i osnivač i dugogodišni direktor Montenegro Airlinesa.

On je u saopštenju reagovao nakon što je Vlada na današnjoj sjednici imenovala Sašu Radovića za vršioca dužnosti izvršnog direktora nacionalne aviokompanije To Montenegro.

“Ovakvim i sličnim postupcima uništen je Montenegro Airlines, da bismo dobili kompaniju koja je na nivou nižem nego što smo bili 1998. godine. Struka je opet bila manje važna od mrvica sa stola koje kupe političke partije, rođaci i kumovi. U trenutku kada Crna Gora ima još i minimalne šanse da eventualno oporavi nacionalnog vazdušnog prevozioca, Vlada, umjesto da se ozbiljno pozabavi kompanijom, ishitrenim činjenjem kompaniju gura u ambis. Čitavih osam mjeseci o kompaniji se sa pozicija vlasnika nije vodlio ni najmanje računa, da bi pred sam kraj tehničkog mandata, gotovo panično bio imenovan izvršni direktor”, rekao je Đurišić.

Kaže da “To Montenegro” raspolaže flotom od jednog i po aviona, a dio tako małe flotę angažovan je za potrebe putnika iz drugih zemalja, dok crnogorski građani do evropskih destinacija moraju da putuju preko Tirane, Beograda ili Dubrovnika, pišu “Vijesti”.

“Beskrupolozno postupanje sa aviokompanijom u posljednje dvije godine, omogućilo je da na crnogorskom tržištu apsolutni primat preuzme Air Serbia, koja je iskoristila poklon koji se kvanitifikuje sa više od 50 miliona eura prihoda koji je trebalo da ostane u Crnoj Gori, pa Air Serbia razmišlja da novi Airbus koji kupuje nazove Montenegro”, kaže on.

Dodaje i da očekujem da 44. Vlada u najskorijem mogućem roku, već na prvoj sjednici nakon konstituisanja, ozbiljno pristupi višegodišnjem problemu i glavni činilac crnogorskog komercijalnog vazduhoplovstva postavi na zdrave osnove.

“Prije svega imenovanjem Odbora direktora i izvršnog direktora koji čine dokazani profesionalci, sa nespornim znanjem i iskustvom iz struke”, zaključio je Đurišić.

Foto: Zoran Đurišić ((printscreen/RTCG)

Idi na VRH

error: Content is protected !!