Video poruka Đukanovića: Genocid u Srebrenici je sramota svih koji ga nijesu spriječili, i nas i međunarodne zajednice

Iskreno žalim što zbog poznatih razloga nijesam u mogućnosti da u svojstvu predsjednika Crne Gore budem danas s vama u Potočarima; da se u ime građana Crne Gore i svoje lično, poklonim sjenima i odam poštu žrtvama genocida u Srebrenici; da izrazim saosjećanja sa onima koji danas nakon četvrt vijeka sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih; da odam priznanje porodicama svih žrtava srebreničkog masakra za istrajnost u borbi za pravdu i istinu o stradanju više od 8000 golorukih, nevinih ljudi i djece, naveo je u video poruci predsjednik države Milo Đukanović

“Prošlo je 25 godina od genocida u Srebrenici, najvećeg stradanja na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Ovaj strašni zločin nad bošnjačkim narodom i danas nameće ista pitanja. Zašto? Kako je moguće da na ovom tlu na kraju XX vijeka nastane monstruozna misao o istrebljenju jednog naroda?

Nema jednoznačnog odgovora. Najtačnije je reći da se genocid u Srebrenici može objasniti istorijom koja mu je prethodila. Takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama. One su postojale i danas nažalost postoje na našim prostorima. One su izvorište zla i stradanja, i platforma za udruživanje zločinaca. Sve dok takve ideologije žive, dok imaju sljedbenike koji negiraju počinjene zločine i zagovaraju nove, ne prestaje ni opasnost od novih stradanja. Genocid u Srebrenici, koji je zajednička sramota svih koji ga nijesu spriječili, i nas i međunarodne zajednice, svjedočanstvo je strašne stvarnosti jednog krvavog rata, vječita opomena i podsjećanje za sve naše narode da bez istine o prošlosti nema ni mirne, ni sigurne budućnosti.
Sjećanje na zločin koji se desio u Srebrenici smatram pozivom da se i danas traga za istinom, da ne zaboravimo da je ispunjenje pravde naša obaveza. Srebrenica jeste sinonim zločina, ali moramo sve učiniti da bude i sinonim pravde”, poručio je Đukanović.

Mi smo, kaže Đukanović, ponosni što je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prije 11 godina usvojila Deklaraciju o prihvatanju Rezolucije Evropskog Parlamenta o Srebrenici.

“Odlučni smo da svojim aktivnostima snažno doprinosimo očuvanju sjećanja na srebreničke žrtve, i žrtve svih zlodjela počinjenih tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije. Samo se tako može ići putem do istinskog pomirenja, što je jedina garancija stabilnosti Zapadnog Balkana i zajedničke evropske budućnosti.

Slava žrtvama Srebrenice”, poručio je Đukanović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!