Objavljen snimak incidenta: Pogledajte kako je ruski avion “nasrnuo” na američki dron

Na snimku se vide ključni trenuci tog incidenta u vazduhu, za koji Pentagon kaže da je trajao 30 do 40 minuta. Američka vojska tvrdi da je ruski avion prelijetao pored njihovog drona i izvodili opasne manevre, poput ispuštanja goriva na dron u letu. Konačno, jedan od tih preleta rezultirao je udarom u američki dron kojem je time oštećen propeler pa je završio u moru

Evropsko zapovjedništvo američke vojske objavilo je snimak bliskog susreta američkog drona i ruskog borbenog aviona, a koji se odigrao iznad Crnog mora.

Na snimku se vide ključni trenuci tog incidenta u vazduhu, za koji Pentagon kaže da je trajao 30 do 40 minuta. Američka vojska tvrdi da je ruski avion prelijetao pored njihovog drona i izvodili opasne manevre, poput ispuštanja goriva na dron u letu. Konačno, jedan od tih preleta rezultirao je udarom u američki dron kojem je time oštećen propeler pa je završio u moru.

Sam video prikazuje kameru drona MQ-9 Reaper usmjerenu unatrag prema njegovom repu, a vidi se i propeler drona.

Zatim se vidi kako se približava ruski borbeni avion Suhoj Su-27. Kako se ruski lovac približava, vidi se da počinje ispuštati gorivo dok presreće američki dron. U drugom dijelu snimka ponovno prolazi ruski mlaznjak i opet izbacuje gorivo približavajući se dronu.

Video iz drona je tada prekinut jer se ruski borbeni avion sudario s dronom i oštetio mu propeler, što je prisililo ljude koji su njim upravljali da ga obore u Crno more. Rusija je demantovala da je došlo do tog sudara.

Kad je kamera ponovno počela prikazivati snimak, vidi se propeler oštećen od sudara.

Operateri su uspješno upravljali letjelicom s oštećenim propelerom kao s jedrilicom, a srušili su je u međunarodne vode jugozapadno od Krima.

Dvojica američkih zvaničnika su za CNN rekli da su operateri izbrisali softver tog drona i na taj način smanjili rizik da tajni materijali padnu u ruke neprijatelja prije nego što se dron srušio.

Koordinator za komunikacije Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je za CNN da dron nije pronađen i da nije siguran da će ga SAD moći vratiti.

“Pao je u jako duboko more. Još analiziramo postoji li način da ga izvadimo. Možda ne postoji”, rekao je Kirby.

Moskva je pak jasno dala do znanja da će pokušati da iz mora izvuče olupinu drona. Dvojica zvaničnika su za CNN rekla i da je Rusija došla do mjesta gdje se u more srušio MQ-9. Kirby to nije mogao potvrditi, ali je rekao da čak i ako se Rusi dočepaju olupine drona, američke vlasti su preduzele mjere da iz njega ne mogu izvući korisne informacije.

“To je naše vlasništvo”, dodao je Kirby.

Kremlj je ranije u srijedu saopštio da su nakon tog incidenta odnosi sa Sjedinjenim Državama u “žalosnom stanju” i na najnižoj tački.

State Department je u utorak pozvao ruskog ambasadora Anatolija Antonova kako bi izrazio zabrinutost SAD-a zbog incidenta, prvog te vrste od početka rata u Ukrajini prije više od godinu dana.

Idi na VRH

error: Content is protected !!