Pogledajte detaljnu simulaciju sudara nad Crnim morem: “Jasno je šta je ruski pilot htio da uradi” (VIDEO)

Amerikanci tvrde da je ruski pilot zapravo htio da leti ispred drona kako bi on ušao u “oblak” goriva, ali prerano je počeo da diže nos aviona pa je slučajno zakačio za dron. Amerikanci tvrde da nisu imali izbora, već su dron morali srušiti u Crno more

Ruski lovac Su-27 presreo je u utorak američki vojni dron MQ-9 “Reaper” i udario u njegov propeler, nakon čega se bespilotna letjelica srušila u Crno more. Dva ruska aviona Su-27 presrela su američki špijunski dron, a jedan od njih se s njim sudario u 7:03 sati po srednjeevropskom vremenu.

Nekoliko minuta prije sudara, ruski borbeni avioni ispustili su gorivo na MQ-9 i letjeli ispred njega u nesigurnim manevrima, objavila je američka vojska u saopštenju.

Američka televizija CBS objavila je animiranu simulaciju incidenta koji se dogodio nad Crnim morem, piše “Jutarnji list”. Na videu se vidi upravo gore opisana situacija – ruski borbeni avion prolazi ispod američkog drona i zatim ispušta gorivo.

Amerikanci tvrde da je ruski pilot zapravo htio da leti ispred drona kako bi on ušao u “oblak” goriva, ali prerano je počeo da diže nos aviona pa je slučajno zakačio za dron. Amerikanci tvrde da nisu imali izbora, već su dron morali srušiti u Crno more.

Dan nakon incidenta, ruski ambasador u SAD-u Anatolij Antonov pozvao je Washington da prestane s “neprijateljskim” letovima u blizini ruskih granica.

Rusija tvrdi da njeni borbeni avioni nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog “oštrog manevrisanja”.

Moskva objašnjava da su ruski lovci uočili u “području poluostrva Krim” američki dron koji se približavao ruskoj granici.

“Ruski lovci nisu koristili svoje naoružanje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili na svoj matični aerodrom”, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Idi na VRH
error: Content is protected !!