Aja Sofija ponovo postaje džamija: Poništena istorijska odluka Kemala Ataturka iz 1934. godine

Potez za koji se pretpostavlja da će uznemiriti hrišćane širom svijeta nije donijet zbog stvaranja više prostora za molitvu jer Istanbul ima više od 3.000 džamija. Umjesto toga, odluka odražava širu društvenu borbu unutar Turske između sekularizma i vjerskog konzervativizma predsjednika Erdogana, prenosi Sky News

Aja Sofija (Foto: Printscreen)

Turski državni savjet poništio je odluku Kemala Ataturka iz 1934. godine po kojoj je čuveno zdanje Aja Sofija pretvoreno u muzej.

Ovo zdanje u Istanbulu će sada ponovo biti džamija.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prošle godine predložio da nekada pravoslavnoj crkvi bude vraćen status džamije.

U značajnoj odluci, turski Visoki sud presudio je da je pretvaranje Aja Sofije u muzej 1934. godine nezakonito, što je otvorilo put da se najposjećeniji spomenik u zemlji vrati u islamsko mjesto bogosluženja.

Potez za koji se pretpostavlja da će uznemiriti hrišćane širom svijeta nije donijet zbog stvaranja više prostora za molitvu jer Istanbul ima više od 3.000 džamija.

Umjesto toga, odluka odražava širu društvenu borbu unutar Turske između sekularizma i vjerskog konzervativizma predsjednika Erdogana, prenosi Sky News.

Zdanje je bilo predmet spora između hrišćanstva i muslimanske vjere vjekovima.

Uobičajena gomila turista bila je odsutna kada je objava stigla, ali većinski turski mediji okupili su se ispred Aja Sofije.

Turski zvaničnici rekli su da otvaranje Aja Sofije za molitvu neće spriječiti turiste da posjete lokaciju i, kako prenosi B92, uvjeravali su medije da će hrišćanske ikone u zdanju biti sačuvane.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!