Odluka SZO šokirala svijet: Diktatora imenovali za ambasadora dobre volje

Aktivista i advokat za ljudska prava iz Zimbabvea, Doug Coltar, napisao je na Twitteru da je “ambasadorom dobre volje SZO postala osoba koja putuje avionom u Singapur na liječenje, jer je uništila medicinski sistem Zimbabvea”. U većini bolnica u Zimbabveu nedostaje ljekova i opreme, a bolničari i doktori često ne primaju plate

Robert Mugabe (Foto: Printscreen)

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala se danas na napore uložene u Zimbabveu protiv pušenja i nezaraznih bolesti, kako bi opravdala imenovanje predsjednika Roberta Mugabea za ambasadora dobre volje SZO, što je odluka koja je izazivala popriličan šok širom svijeta.

Specijalizovana UN-ova organizacija, koju jula vodi bivši etiopski ministar zdravlja Tedros Adhanom Ghebreyesus, pozvala je Mugabea (93) da bude ambasador dobre volje i pomogne u borbi protiv bolesti poput srčanog udara i astme u Africi.

Njegovo imenovanje je izazvalo bijes mnogih koji podsjećaju da se zdravstveni sistem Zimbavea, kao i puno drugih javnih usluga, urušio pod Mugabeovim autoritarnim režimom.

Velika Britanjia, bivša kolonijalna sila, pridružila se kritikama i odluku SZO nazvala “iznenađujućom i razočaravajućom”, posebno u svjetlu sankcija koje su Sjedinjene Države i Evropska unija odredile Mugabeu.

“Prenijeli smo našu zabrinutost generalnom direktoru SZO “, napisao je portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Jutarnji.hr.

Mugabeovo imenovanje moglo bi da ugrozi napore SZO u svijetu na smanjivanju neprenosivih bolesti.

Aktivista i advokat za ljudska prava iz Zimbabvea, Doug Coltar, napisao je na Twitteru da je “ambasadorom dobre volje SZO postala osoba koja putuje avionom u Singapur na liječenje, jer je uništila medicinski sistem Zimbabvea”.

U većini bolnica u Zimbabveu nedostaje ljekova i opreme, a bolničari i doktori često ne primaju plate.

“Imenovati Mugabea ambasadorom dobre volje je kompromitujuće za SZO i doktora Tedrosa”, napisao je na Twitteru Iain Lavein, jedan od direktora NVO Human Rights Watch. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!