DPS uz pomoć satelita uspio da smijeni Krivokapića, izglasana i Vlada izbornog povjerenja

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su kasno večeras Leks specijalis, poseban zakon zakon na osnovu kog će se primjenjivati Sporazum o slobodnim i fer izborima kao i Vladu izbornog povjerenja, dok je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić razriješen funkcije

Poslanici Skupštine Crne Gore izglasali su kasno večeras Leks specijalis, poseban zakon zakon na osnovu kog će se primjenjivati Sporazum o slobodnim i fer izborima kao i Vladu izbornog povjerenja, dok je predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić razriješen funkcije.

Inicijativu za smjenu Krivokapića je ranije podnio DPS i klub manjinskih partija.

Za smjenu Krivokapića, glasala su 43, poslanika, jedan je bio protiv, a 18 glasačkih listića su bili nevažeći.

Kako prenosi portal vijesti.me, predsjedavanje je preuzeo Milutin Simović (DPS) koji se zahvalio Krivokapiću.

Poslanici DF-a, SNP-a, SDP-a, Demosa i Građanskog pokreta URA napustili su sjednicu kada je Simović preuzeo predsjedavanje od Krivokapića.

Poslanik DF Andrija Mandić rekao je da poslanici tog političkog saveza nijesu glasali za smjenu Krivokapića već da su svoje glasačke listiće učinili nevažećim.

Pored poslanika DPS-a, o povjerenju predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću glasali su poslanici DF-a, kluba manjinskih partija, Socijaldmeokrate i SNP-a izuzev Aleksandra Damjanovića koji je u glasačku kutiju ubacio prazan listić.

Predsjednik Skupštine rekao je ranije da je za razrješenje potreban 41 glas.

Glasačke listiće nijesu uzeli Ranko Krivokapić, Mladen Bojanić, Miodrag Lekić, Obrad Gojković, Goran Danilović, Zoran Miljanić, Radovan Asanović, Orlandić,Nik Đeljošaj, Dritan Abazović, Miloš Konatar, Rifat Rastoder, Draginja Vuksanović, Džavid Šabović, Izet Bralić i Raško Konjević.

Novica Stanić, Velizar Kaluđerović, Neven Gošović nijesu bili prisutni.

Odsutna je bila i Snežana Jonica (SNP).

Izglasan je i Leks specijalis, koji je podržalo 49 poslanika, 20 je bilo protiv, dok je šestoro bilo uzdržano.

Izglasana je i Vlada izbornog povjerenja.

Milorad Vujović izabran je za potpredsjednika Vlade, pošto je za njega glasalo 49 poslanika, 17 je bilo protiv, a 12 je bilo uzdržano.

Goran Danilović je izabran za ministra unutrašnjih poslova. Za njega je glasalo 49 poslanika, 17 je bilo protiv, a 11 uzdržanih. Protiv njega glasao je Zoran Jelić (DPS)

Novi ministar finansija je Raško Konjević. Za njegov izbor glasala su 53 poslanika, 23 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.

Boris Marić je izabran za ministra rada i socijalnog staranja. Njega su podržala 42 poslanika, protiv je bilo 16, dok je 12 poslanika bilo uzdržano.

Milenko Popović je izabran za ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, pošto ga je podržao 41 poslanik, 17 je bilo protiv, a 11 uzdržano.

Petar Ivanović je izabran za potpredsjednika Vlade. Za njegov izbor glasao je 41 poslanik, 34 poslanika su glasala protiv, a dva su bila uzdržana. On je izabran zahvaljujući glasovima Pozitivne Crne Gore, da oni nijesu glasali za njega on ne bio izabran.

Dosadašnji ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rada i socijalnog staranja i finansija, Petar Ivanović, Zorica Kovačević i Radoje Žugić razriješeni su dužnosti. Protiv razrješenja Žugića i Kovačević glasala je poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić.

Krivokapić je rekao da su “poslije 110 godina parlamentarizma iste  podjele, kratkovidosti, zarobljenosti u Crnoj Gori”. 

“Računao sam do večeras, a večeras sam počeo da sumnjam, da su neki zreliji i spremniji nego od Narodne sloge 1998. Žao mi je ako ne vidite koliko je blizu ponor, da u 21, vijeku ostvarujete nacionalne ciljeve iz 19.vijeka”, kazao je Krivokapić obraćajući s poslanicima.

“Glavna vijest nije prelazna Vlada, ni predsjednik parlamenta, nego da nam je pao kreditni rejting i da nećemo moći da vraćamo kredite. Čak ni Sveto, on je neumitnost koja slijedi one koji su kršili zakon, za godinu, dvije ili tri”, rekao je Krivokapić u završnom obraćanju kolegama poslanicima, prije glasanja o inicijativi za njegovo razrešenje.

Krivokapić je poručio DF-u da pomaže DPS, zapitavši zbog čega im je interes isti.

“Problem Crne Gore je demokratija, sve je u rukama jednog čovjeka”, kazao je Krivokapić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!