Egipatski avion sa 56 putnika i deset članova posade srušio se u Mediteran

Egipatski premijer Sherif Ismail je kazao da je prerano govoriti o uzroku pada aviona, odnosno da li se radi o tehničkom problemu ili terorističkom napadu. Avion EgyptAira na letu 804 je nestao sa radara jutros oko 2:45 časova po lokalnom vremenu dok je letio na visini od 11.280 metara, navela je aviokompanija

Avion EgyptAira sa 56 putnika i deset članova posade srušio se u Mediteran, saopštili su i egipatski i grčki zvaničnici.

Francuski predsjednik Francois Hollande je u televizijskom obraćanju potvrdio da se avion EgyptAira, sa 56 putnika i deset članova posade, koji je letio na liniji Pariz – Kairo, srušio u more rano jutros.

Ranije su egipatski i grčki zvaničnici saopštili da se avion srušio u Sredozemno more, u blizini grčkog ostrva Krete.

Egipatski premijer Sherif Ismail je kazao da je prerano govoriti o uzroku pada aviona, odnosno da li se radi o tehničkom problemu ili terorističkom napadu.

“Trenutno nijednu opciju ne možemo da isključimo”, rekao je on novinarima na aerodromu u Kairu.

Avion EgyptAira na letu 804 je nestao sa radara jutros oko 2:45 časova po lokalnom vremenu dok je letio na visini od 11.280 metara, navela je aviokompanija.

NESTAO SA RADARA

Objavljeno je da je avion Airbus A320 nestao sa radara 16 kilometara nakon ulaska u egipatski vazdušni prostor, na udaljenosti od gotovo 280 kilometara od egipatske luke Aleksandrije.

Zvaničnici egipatske avijacije su kazali da se avion srušio i da je u toku potraga za ostacima, prenosi AP.

Ihaba Raslan, portparol egipatske Uprave za civilnu avijaciju, izjavio je da se avion najvjerovatnije srušio u more, piše Anadolija, prenosi portal balkans.aljazeera.net.

Francuski istražitelji su saopštili da su pokrenuli istragu o padu aviona.

Ministri spoljnih poslova Francuske i Egipta uputili jedni drugima izjave saučešća zbog pada aviona EgyptAira, navodi se iz Egipta.

“Francuski ministar spoljnih poslova Jean-Marc Ayrault iskazao je saučešće zbog pada aviona EgyptAira, a Shoukry je zauzvrat iskazao saučešće zbog francuskih žrtava koje su bile u avionu”, saopštilo je egipatsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ayrault je ponudio da njegova zemlja pošalje vojne avione i brodove kako bi pomogli Egipćanima u potrazi za olupinom.

“Naši vojni kapaciteti su na raspolaganju egipatskim zvaničnicima. Naši avioni i brodovi su na raspolaganju za potragu za avionom”, rekao je on.

On je to kazao nakon što je francuski predsjednik Francois Hollande održao vanredni sastanak u Jelisejskoj palati.

Francuska vlada saopštila je ranije da je predsjednik te zemlje Francois Hollande telefonski razgovarao sa egipatskim predsjednikom Abdel-Fattah al-Sisijem, pri čemu su dogovorili da će blisko sarađivati o okolnostima usljed kojih je letjelica nestala.

“Nijedna teorija ne može biti isključena kao uzrok nestanka”, rekao je francuski premijer Manuel Valls, prenio je AFP.

Avion EgyptAira, koji je poletio u srijedu naveče iz Pariza prema Kairu, nestao je s radara, saopštila je danas ta aviokompanija.

“EgyptAir je službeno saopštio da je avion A320 na letu MS804 izgubio kontakt sa radarom iznad Sredozemnog mora”, objavila je kompanija na svom službenom Twitter profilu.

Egipat i Grčka poslali su u Sredozemno more avione i brodove u pokušaju da pronađu avion EgyptAira, saopštila je egipatska vojska.

Prema vremenskim izvještajima, u trenutku nestanka aviona vladale su dobre vremenske prilike.

Izvor iz grčkog ministarstva odbrane naveo je da vlasti ispituju i dojavu kapetana jednog trgovačkog broda koji je izvijestio o “plamenu na nebu” oko 130 nautičkih milja južno od ostrva Karpathosa.

MEĐU PUTNICIMA I DJECA

Među putnicima je bilo 15 Francuza, 30 Egipćana, dva Iračanina i po jedna osoba iz Alžira, Belgije, Britanije, Kanade, Čada, Kuvajta, Portugala, Saudijske Arabije i Sudana.

Mediji navode da je među putnicima bilo i troje djece.

Izvor u egipatskom ministarstvu za civilnu avijaciju je kazao da se skupljaju tehnički podaci o stanju letjelice, Airbusa A320, starog 12 godina.

Kompanija je porodice putnika smjestila blizu aerodroma u Kairu i osigurala medicinsku pomoć, prevodioce i sve potrebne usluge, navodi EgyptAir.

UDAR NA EGIPAT

Zbog arheoloških spomenika i turističkih odredišta na Crvenom moru Egipat je popularna destinacija turista iz zapadnih zemalja, a u novije vrijeme i iz Rusije. Međutim, turistički sektor zemlje snažno je pogođen nakon prošlogodišnjeg rušenja ruskog aviona i serije bombaških napada u zemlji.

U oktobru je ruski putnički avion srušen malo nakon polijetanja iz turističkog središta Sharm-el-Sheikh na egipatskom Sinajskom poluostrvu, pri čemu su poginula 224 putnika.

Ruske vlasti objavile su potom da je avion srušen bombom, a Islamska država je preuzela odgovornost.

Rusija je, kao rezultat napada, zabranila sve direktne letove iz Egipta, što je bio ozbiljan udarac turističkom sektoru zemlje koji se posljednjih godina u velikoj mjeri oslanjao na ruske turiste.

U martu je čovjek opremljen lažnim pojasom s eksplozivom prisilio avion EgyptAira da sleti na Kipar. Posljednji incident s fatalnim ishodom u kojem se radilo o avionu egipatske aviokompanije dogodio se u maju 2002. kada je Boeing 737 udario u brdo približavajući se aerodromu u Tunisu, a poginulo je 14 osoba.

EgyptAir u svojoj floti ima 57 aviona Airbus i Boeing, uključujući 15 aviona Airbus A320, navodi se na internet stranici airfleets.com.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!