Šovinističke poruke sa protesta u Pljevljima, Fejzić poručio: Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh?

Dio okupljenih je pjevao “Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”, “Milo lopove, Milo lopove”. Na to je reagovao Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori poručivši: “Ako ovo u Pljevljima nije šovinizam, ne znam onda šta je. Pitam se, gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najverovatnije će biti da je ovo ramazanska čestitka”, poručio je Fejzić na Twitteru

Na jučerašnjem protestu u Pljevljima zbog imenovanja Harisa Đurđevića za načelnika policije pjevale su se šovinističke pjesme.

Dio okupljenih je pjevao “Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”, “Milo lopove, Milo lopove”, pišu “Vijesti”.

Na to je reagovao Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori poručivši: “Ako ovo u Pljevljima nije šovinizam, ne znam onda šta je”.

“Ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori – da li imamo pravo na vazduh? Pitam se, gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najverovatnije će biti da je ovo ramazanska čestitka”, poručio je Fejzić na Twitteru.

Kolegijum Uprave policije juče je imenovao  Đurđevića za novog načelnika Centra bezbjednosti Pljevlja.

Predstavnici opštinskih odbora Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije (DNP), Demokratske Crne Gore i Pokreta za Pljevlja – Milan Lekić, Vladislav Bojović i Novica Stanić pozvali su sinoć Upravu policije da povuče odluku o imenovanju Đurđevića.

U pismu koji su sinoć uputili premijeru i potpredsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću, ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću i direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu, oni navode “da ne mogu preuzeti odgovornost za eventualne i već najavljene proteste i nemire, koji mogu nanijeti nemjerljivu štetu procesu demokratizacije crnogorskog društva”.

“Imenovanje Harisa Đurđevića, jednog od najbližih saradnika dosadašnjeg načelnika Dragana Slavulja za novog šefa policije u Pljevljima predstavlja direktnu uvredu za veliki broj građana Pljevalja kao i naših policajaca. Ovim činom Uprava policije Crne Gore i oni koji je kontrolišu zauzela je apsolutno neprihvatljiv stav da su pljevaljski Srbi stvarno stajali iza incidenata koji su se dogodili nakon 30. avgusta u Pljevljima, šaljući i Bošnjacima i muslimanima potpuno pokrešnu poruku o navodnoj ugroženosti i načinima ostvarivanja njihove bezbjednosti. Takva ocjena i akt koji je iz nje proizišao je apsolutna neistina, a najbolji dokaz je činjenica da za devet mjeseci organizovanja litija u Pljevljima nije zabilježen ni najmanji incident, čak su međunacionalni odnosi podignuti na značajno kvalitetniji nivo. Dokaz da su pokušaj montaže incidenata nakon 30. avgusta organizovali aktivisti DPS-a čija smo imena objavili, jeste i to da već punih sedam mjeseci nisu procesuirani pred nadležnim organima, zašta je jedan od najodgovornijih upravo imenovani Haris Đurđević”, navodi se u otvorenom pismu.

Ističu, između ostalog, da nemaju ništa protiv toga da Bošnjak ili musliman bude šef policije u Pljevljima, “ali smo odlučno protiv da to bude etablirani pripadnik poraženog režima, jedan od najistaknutijih DPS vojnika, policijski siledžija i batinaš Haris Đurđević”.

Đurđević je, ističu u SNP-u, posebno poznat po svojim stavovima o učesnicima litija koje je i javno prozivao i omalovažavao značaj tih narodnih protesta.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!