Gdje su avioni F-16 koje je Zapad isporučio Ukrajini? “Ovo je samo početak”

Ukrajina je izgubila najmanje jedan F-16 krajem avgusta, pri čemu je poginuo pilot, potpukovnik Oleksij Mes, dok je “odbijao masivni ruski kombinovani vazdušni i raketni napad”, prema izvještaju ukrajinskih vazdušnih snaga. General Oleksandr Sirski, načelnik ukrajinske vojske, izjavio je da je Mes “oborio dvije rakete i nastavio napad, jureći treću krstareću raketu koristeći naoružanje u avionu.

Gotovo dva mjeseca nakon dolaska prve serije zapadnih borbenih aviona u Ukrajinu, F-16 američke proizvodnje uglavnom su ostali neprimijećeni, ali pružaju prijeko potrebnu podršku protivvazdušnoj odbrani, piše u analizi Newsweek.

Nepotvrđeni izvještaji posljednjih dana sugerišu da je ukrajinski F-16 uništio jedan ruski borbeni avion Su-34, ali to zasad nije u potpunosti provjerena informacija.

POMOĆ ZAPADA

Uprkos velikoj pažnji koja je posvećena dolasku oko 85 najavljenih aviona F-16 u Ukrajinu, relativno malo se čulo o prvim borbenim avionima koji su sada u ukrajinskim rukama.

Ministar vanjskih poslova Litvanije Gabrielius Landsbergis krajem jula je objavio da su avioni stigli, a nekoliko dana kasnije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski službeno je potvrdio da avione koriste ukrajinske vazdušne snage. Međutim, Zelenski nije naveo koliko je aviona isporučeno i operativno, ali se procjenjuje da ih je desetak stiglo u posljednjih nekoliko mjeseci.

Danska i Nizozemska potvrdile su da su poslale prve serije F-16 u Ukrajinu, a dodatni avioni iz tih zemalja stići će u nadolazećim mjesecima, prema izjavama zvaničnika. Norveška i Belgija takođe su obećale isporuku F-16 Ukrajini, čime bi se ojačala ukrajinska vazdušna moć.

“OVO JE TEK POČETAK”

Ukrajina je izgubila najmanje jedan F-16 krajem avgusta, pri čemu je poginuo pilot, potpukovnik Oleksij Mes, dok je “odbijao masivni ruski kombinovani vazdušni i raketni napad”, prema izvještaju ukrajinskih vazdušnih snaga. General Oleksandr Sirski, načelnik ukrajinske vojske, izjavio je da je Mes “oborio dvije rakete i nastavio napad, jureći treću krstareću raketu koristeći naoružanje u avionu.”

Danska premijerka Mette Frederiksen takođe je krajem avgusta izrazila žaljenje zbog gubitka rekavši: “Nažalost, izgubili smo jednog od njih”, misleći na F-16 koji je Danska donirala Ukrajini.

Incidenti poput ovog rijetko su javno priznati, iako se zna da F-16 djeluju protiv ruskih snaga. General Otto Eichelsheim, čelnik nizozemske vojske, krajem avgusta pohvalio je mlažnjake koje je Nizozemska isporučila kao “dobre” za operacije.

Trenutna ukrajinska flota F-16 možda nije brojna niti potpuno konkurentna u odnosu na ruske avione, ali je bivši ukrajinski ministar obrane Andrij Zagorodnjuk naglasio da je “to tek početak.”

USVAJANJE NATO DOKTRINE

“Ako želimo da se Ukrajina učinkovito suprotstavi Rusiji, moramo imati na raspolaganju konkurentne borbene svione”, izjavio je Andrij Zagorodnjuk. “Ne možemo razviti nikakvu strategiju niti planirati kampanje za borbu protiv Rusije bez vazdušnih snaga.”

Zagorodnjuk je takođe istakao da je “ključni element u ovom pitanju” prelazak Ukrajine na NATO oružje i usvajanje NATO doktrina i koncepata.

Još je rano za procjene o učinku mlažnjaka, dodao je penzionisani maršal vazduhoplovstva Greg Bagwell, bivši viši zapovjednik u Kraljevskim vazdušnim snagama Ujedinjenog Kraljevstva. Bagwell je naglasio da Ukrajina vjerovatno usvaja “oprezan pristup”, što je razumljivo s obzirom na to da su njihovi avioni meta.

Jedan viši ukrajinski zapovjednik rekao je u junu da će Kijev bazirati dio svojih F-16 izvan zemlje kako bi izbjegao ruske napade na avione četvrte generacije. U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da su ruskim vojnicima ponuđene nagrade za uništavanje F-16.

POMOĆ U PROTIVVAZDUŠNOJ ODBRANI

Ukrajinski F-16 borbeni avioni uglavnom su korišćeni za protivvazdušnu odbranu u posljednjih nekoliko sedmica. David Jordan, viši predavač odbrambenih studija i vođa Freeman Air and Space Instituta na King’s Collegeu London, izjavio je da će F-16 pružati “relativno nespektakularan, ali vrlo koristan doprinos operacijama”, posebno u kontekstu protivvazdušne odbrane.

Jordan je dodao da ima smisla da Ukrajina koristi svojih nekoliko F-16 za suočavanje s napadima bespilotnim letjelicama i raketama, dok čeka dodatne isporuke i obučava svoje osoblje na ovim avionima. Istaknuo je da ovo nije znak opreza, već “vrlo razuman pristup” dok se ne poveća broj i snaga ukrajinske flote.

Posebno izazovna za Ukrajinu je ruska kampanja klizećim bombama, koje Rusija lansira izvan dosega ukrajinske protivvazdušne odbrane. Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Rusija je u samo jednoj sedmici upotrijebila više od 900 navođenih vazdušnih bombi protiv Ukrajine. F-16 bi se mogli koristiti za napad na ruske avione koji lansiraju te bombe.

KORISNI U KASNIJOJ FAZI RATA?

Jordan je naveo da Ukrajina trenutno koristi svoje sovjetske avione, poput Su-24, Su-25 i MiG-29, za ofanzivne operacije, dok F-16 za sada ostaju u rezervi. Budući da F-16 može izvoditi udare dugog dometa, Ukrajina ih čuva za kasnije faze sukoba, kada zapadni avioni mogu preuzeti veću ulogu.

Korišćenje F-16 u protivvazdušnoj odbrani pomaže u smanjenju pritiska na ukrajinske zalihe zemaljskih protivvazdušnih sistema, što je značajna pomoć za Kijev. Iako F-16 ne predstavljaju potpuno mijenjanje pravila igre, posebno s obzirom na njihov mali broj, avioni ipak pružaju dragocjenu pomoć ukrajinskim vazdušnim snagama.

Jordan je zaključio da mali broj aviona neće odmah napraviti veliku razliku, čak i s navođenim oružjem, ali se koriste mudro, što Ukrajinske vazdušne snage trenutno i čine.

Izvor: Index.hr

Foto: Screenshot

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!