Apokalipsa u BiH: U stravičnim poplavama najmanje 14 poginulih, potraga za preživjelima, vojska i sve službe na nogama (VIDEO)

“Koja je tačna brojka poginulih još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata naovamo, razmjere ove haotične situacije su zastrašujuće”, kazao je Juka

Obilne padavine u protekla 24 sata  u BiH odnijele su 14 života i izazvale velike probleme na području bosanskohercegovačkih opština Jablanica, Konjic, Kiseljak, Fojnica i Kreševo.

Šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK Darko Juka kazao je da je do sada potvrđeno da je najmanje 14 osoba poginulo, dok na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama.

“Koja je tačna brojka još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata naovamo, razmjere ove haotične situacije su zastrašujuće”, kazao je Juka.

Dodao je da je situacija stabilnija nego što je bila i potvrdio da su dežurne službe uspjele da se probiju do Jablanice.

“U ovom trenutku najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsječena od svijeta”, kazao je Juka, piše “Avaz”.

Kazao je da su “urušene saobraćajnice, kao i nekoliko mostova na rijeci Drežanki”.

Takođe, šire područje Konjica je izolovano, dok se evakuišu čamci koji koriste pripadnic i OS BiH i Civilne zaštite.

“Sve raspoložive snage su na terenu – Civilna zaštita, policija, Gorska služba spašavanja i Crveni krst, dok susjedni kantoni nude pomoć”, rekao je Juka.

Spasioci su na terenu, a ekipa GSS Prenj od sinoć traga za nestalima.

Postoji mogućnost da su ljudski životi ugroženi usljed aktiviranja klizišta i naglog rasta nivoa vode u naseljenim područjima Hercegovačko-Neretvanskog kantona (HNK), piše Al Jazeera.

Velika količina odrona izazvala je velike probleme i u području Kiseljaka i Kreševa, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Angažovani su pripadnici Oružanih snaga BiH, policije, međunarodnih snaga koji su na obuci i da ima problema sa prekidom komunikacija.

Situacija u selu Luke, nedaleko od Fojnice u Bosni i Hercegovini je dramatična, a nezvanične informacije govore da u nevremenu ima i poginulih, javlja Anadolija. Kako se vidi na fotografijama iz vazduha, selo Luke je u potpunosti pod vodom.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo odluku o angažovanju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Jablanici. Urgentno su angažovane inženjerske jedinice, jedinice za spašavanje ljudi i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U jutarnjim satima područje BiH je pogodio zemljotres. Prema informacijama EMSC-a, epicentar je bio kod Jablanice, 38 kilometara od Mostara. Jačina potresa je 3,1 stepen po Rihterovoj skali.

Foto: Screenshot/N1

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!