Južnoamerički privrednici porijeklom iz Crne Gore posjetili Upravu za dijasporu: Radićemo na jačanju veza sa matičnom državom

Delegaciju su činili Ariel Radović, vlasnik komercijalne banke i predsjednik ragbi saveza Bairesa, Matijas Pejušković, hotelijer i vlasnik najveće kompanije u južnoameričkom regionu za organizaciju koncerata, Federiko Tomašević, vlasnik investicione banke, fabrike mesa i kompanija za distribuciju gasa i polo kluba, Branko Vučković, vlasnik lanca hotela i predsjednik udruženja hotelijera Paragvaja, Guillermo Radović, vlasnik firmi koje se bave građevinarstvom i nekretninama, Mery Cosulich, predstavnica turoperatora koji dovodi turiste iz Latinske Amerike na hrvatsko primorje, Marcos Pejović, vlasnik firme koja se bavi mesnom industrijom i Federico Larruy, vlasnik firme koja se bavi nekretninama

Delegacija južnoameričkih privrednika porijeklom iz Crne Gore posjetila je Upravu za dijasporu, a članovi su izrazili spremnost da putem zajedničkih projekata rade na jačanju veza sa matičnom državom.

Oni su pokazali veliko interesovanje za uključivanje u aktivnosti koje Uprava sprovodi na planu unapređenja saradnje sa dijasporom u Latinskoj Americi.

Delegaciju su činili Ariel Radović, vlasnik komercijalne banke i predsjednik ragbi saveza Bairesa, Matijas Pejušković, hotelijer i vlasnik najveće kompanije u južnoameričkom regionu za organizaciju koncerata, Federiko Tomašević, vlasnik investicione banke, fabrike mesa i kompanija za distribuciju gasa i polo kluba, Branko Vučković, vlasnik lanca hotela i predsjednik udruženja hotelijera Paragvaja, Guillermo Radović, vlasnik firmi koje se bave građevinarstvom i nekretninama, Mery Cosulich, predstavnica turoperatora koji dovodi turiste iz Latinske Amerike na hrvatsko primorje, Marcos Pejović, vlasnik firme koja se bavi mesnom industrijom i Federico Larruy, vlasnik firme koja se bavi nekretninama. Sastanku je prisustvovao i bivši ambasador Crne Gore u Argentini Gordan Stojović.

Sa gostima je razgovarao direktor Uprave za dijasporu, mr Predrag Mitrović.

Mitrović je. kako je saopšteno, upoznao godte sa istorijatom Uprave za dijasporu, njenim aktivnostima, kao i značajnim pomacima koji su učinjeni na planu saradnje sa dijasporom-iseljenicima od osnivanja Uprave. Istakao je brojne aktivnostima Uprave koja je u kratkom periodu pokrenula veliki broj kvalitetnih projekata kao što su web aplikacija o evidenciji iseljenika, izdavanje iseljeničkih knjižica, Javni konkurs za sufinansiranje programa, odnosno projekata i dr.

Mitrović je apostrofirao važnost crnogorske dijaspore u Latinskoj Americi i naglasio da je po Javnom konkursu za sufinansiranje programa, odnosno projekata, Crnogorskoj zajednici u Urugvaju dodijeljen iznos od tri hiljade eura. Takođe, četiri člana Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima dolaze iz zemalja Latinske Amerike. Istakavši da je jezik osnov za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta, informisao je goste o online kursu crnogorskog jezika preko kojeg naši iseljenici iz svih krajeva svijeta mogu besplatno učiti crnogorski jezik.

Na kraju razgovora, Mitrović se zahvalio na posjeti i izrazio spremnost Uprave za dijasporu da podrži kvalitetne projekte koji će uticati na poboljšanje položaja crnogorske zajednice u Latinskoj Americi.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!