Albanka koja je zaludjela IT industriju objavila da napušta kompaniju koja stoji iza ChatGPT-a: “Došlo je mojih pet minuta”

Odlazak Murati zapravo stiže u nezgodnom trenutku za OpenAI. Glavni naučnik i suosnivač OpenAI-ja Ilya Sutskever napustio je kompaniju u maju kako bi osnovao novu, posvećenu bezbjednijoj vještačkoj inteligenciji. Drugi suosnivač OpenAI-ja John Schulman otišao je u avgustu kako bi se pridružio suparničkom Anthropicu. Predsjednik i suosnivač OpenAI-ja Greg Brockman je trenutno na produženom dopustu

Tehnička direktorica OpenAI-ja Mira Murati objavila je u srijedu da planira da napusti kompaniju u kojoj je provela šest i po godina, prenosi Guardian.

Pismo ostavke koje je uputila čelnim ljudima kompanije koja stoji iza ChatGPT-a objavila je i na X-u.

“Nakon dužeg razmišljanja donijela sam tešku odluku da napustim OpenAI… Odlazim jer želim da stvorim vrijeme i prostor za sopstveno istraživanje. Nikada nije pravi trenutak za napuštanje mjesta koje cijeniš, ali ipak osjećam da je došlo pravo vrijeme”, napisala je, između ostalog, u pismu.

Ništa nije upućivalo na njezin odlazak. Bila je jedno od najprepoznatljivijih lica OpenAI-ja, a čak je i u posljednjih nekoliko sedmica u kompaniji govorila o tehičkim postignućima. Vodila je predstavljanja novih proizvoda na softverskim konferencijama i davala intervjue o radu kompanije.

Nakon što je Sam Altman nakratko smijenjen s pozicije izvršnog direktora OpenAI-ja, na njegovo je mjesto nakratko postavljena Mira Murati.

Odlazak Murati zapravo stiže u nezgodnom trenutku za OpenAI. Glavni naučnik i suosnivač OpenAI-ja Ilya Sutskever napustio je kompaniju u maju kako bi osnovao novu, posvećenu bezbjednijoj vještačkoj inteligenciji, piše “Jutarnji list”. Drugi suosnivač OpenAI-ja John Schulman otišao je u avgustu kako bi se pridružio suparničkom Anthropicu. Predsjednik i suosnivač OpenAI-ja Greg Brockman je trenutno na produženom dopustu.

Murati se pridružila OpenAI-ju 2018. i smatra se da je jedna od ooba koje stoje iza razvoja ChatGPT-ja.

Murati je 34-godišnja Albanka koja se sa 16 godina iz Albanije preselila u Kanadu. Diplomirala je na Dartmouthu gdje je stekla diplomu inženjera mašinstva. Stažirala je u Goldman Sachsu, jednoj od najpoznatijih svjetskih investicionih banaka.

Za razvoj vještačke inteligencije počela je da se zanima kad se 2013. godine pridružila Tesli.

Tada je počela da radi na Autopilotu, softveru za pomoć vozačima pomoću vještačke inteligencije. Tri godine poslije prelazi u kompaniju Leap Motion kako bi radila na sistemu proširene stvarnosti koji bi zamijenio tastature. OpenAI-ju se pridružila 2018. kao potpredsjednica za primijenjenu vještačku inteligenciju i partnerstva. U to vrijeme kompanija je bila isključivo neprofitna organizacija posvećena tome da vještačka inteligencija koristi cijelom čovječanstvu. Murati je zagovarala javno testiranje proizvoda, tvrdeći da razvijanje opšte vještačke inteligencije (AGI) isključivo unutar granica laboratorija može biti uznemirujuće jednom kada se predstavi javnosti.

Od maja 2022. Murati je voditeljka tehnologije OpenAI-ja, odgovorna za nadziranje AI sistema ChatGPT i Dall-E i zadužena je za komunikaciju kompanije sa Microsoftom, najvećim investitorom i partnerom OpenAI-ja.

Osim toga, Murati je pomogla u oblikovanju politike vještačke inteligencije u Washingtonu i Evropi i podržala potrebu da se AI zakonodavno reguliše. “Ovo je jedinstveni trenutak u kojem možemo da utičemo na to kako će tehnologija oblikovati društvo. To je proces koji ide u oba smjera – tehnologija oblikuje nas i mi oblikujemo nju. Važno je da OpenAI i kompanije poput naše dovedu AI do javnosti na kontrolisan i odgovoran način”, izjavila je svojevremano za britanski “Times”.

Foto: Mira Murati (Screenshot)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!