Emin Kujović – iz Kelna odabrao zemlju svoga oca, sanja A reprezentaciju Crne Gore

“Otac mi je iz Bijelog Polja, majka iz Doboja i bilo je ponuda, ali odabrao sam poziv iz Crne Gore, gdje sam svake godine dolazio i imam rodbinu u gradu mog tate, Podgorici i Baru, koji i biram za odmor na moru. Naravno da se nijednog trenutka nisam pokajao u izboru, jer vidim i koliko to znači mojoj rodbini, ponosni su i kada god su u prilici dolaze na utakmice selekcije da nas bodre”, priča za 19-godišnji vezista Kelna U21

Rođen u Njemačkoj, a u našim selekcijama već je starosjedilac. Emin Kujović je na stolu imao čak tri ponude – zvali su ga i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali je odlučio da igra za zemlju svog oca i prihvati poziv tadašnjeg selektora U19 reprezentacije Crne Gore Slobodana Draškovića.

Upisao je već 10 nastupa, a pred defanzivnim vezistom druge ekipe Kelna su još tri godine igranja u mladoj reprezentaciji.

“Otac mi je iz Bijelog Polja, majka iz Doboja i bilo je ponuda, ali odabrao sam poziv iz Crne Gore, gdje sam svake godine dolazio i imam rodbinu u gradu mog tate, Podgorici i Baru, koji i biram za odmor na moru. Naravno da se nijednog trenutka nisam pokajao u izboru, jer vidim i koliko to znači mojoj rodbini, ponosni su i kada god su u prilici dolaze na utakmice selekcije da nas bodre”, priča za “Vijesti” 19-godišnji vezista Kelna U21.

Kujović je nakon istorijske sezone u šampionatu Njemačke do 19 godina – plasmana u polufinale, te osvajanja Kupa Njemačke u tom uzrastu, uspješno debitovao i u drugom timu “jarčeva”.

“Ponosan sam što smo podigli pehar i proglašeni jednom od najtalentovanijih generacija u istoriji Kelna, i već je četiri, pet igrača priključeno prvom timu. Ja sam u ekipi do 21 godine, igramo u četvrtom rangu njemačkog fudbala i krenulo je dobro. U pretprošloj utakmici sam dao gol, bila je to uigrana povratna lopta iz slobodnog udarca, a trener želi da ja šutiram. Uslovi u klubu su fantastični, imamo svoj stadion od 10.000 mjesta, pet ili šest travnatih terena, novu salu s teretanom, te stručnjake i trenere iz svih oblasti – fizioterapeute, nutricionste… U Kelnu sam već šestu godinu, imam odličan dvogodišnji ugovor koji ističe na kraju sezone, kada mogu da postanem slobodan igrač”, objasnio je Kujović, koji je bio na spisku selektora mlade reprezentacije Nikole Peca Rakojevića za nedavne mečeve protiv Rumunije i Švajcarske, ali zbog sitnih zdravstvenih problema nije mogao da se stavi na raspolaganje.

A u mladoj reprezentaciji starosjedilac je još jedan Kujović – Arnel, vezista berlinskog Altglienika.

“Rođaci smo, i on igra defanzivnog veznog u četvrtoj po rangu ligi Njemačke, ali nažalost nećemo još dugo biti dio istog mladog tima, jer on gubi pravo zbog godina. S druge strane, ja sam tek priključen iz omladinske selekcije i igraću i u naredne dvije godine za mladu reprezentaciju. To je posebno iskustvo koje daje velike mogućnosti u afrimaciji. Odlični su i uslovi, prilika za drugačiji pogled na fudbal, sistem rada takođe. Ipak, najbolje je od svega druženje i sjajna atmosfera u selekciji. Što se tiče rezultata, radimo da bude bolji.

Emin Kujović je moderni, korpulentni vezista, visok je 190 centimetara.

“Zastupa me najveća menadžerska agencija u Njemačkoj, Sports360, koja između ostalih, brani interese i selektora Njemačke Julijana Nagelsmana. Na meni je sada da svakodnevno unapređujem sve aspekte u igri, mada sam prepoznat po odličnom pasu, igri s obje noge, kontri i defanzivnim zadacima. Ima interesovanja drugih klubova i ukoliko me Keln ne priključi prvom timu, promijeniću sredinu, ali tek na kraju sezone kao slobodan igrač”, zaključio je Emin Kujović.

Osim na fudbalskom terenu Emin Kujović je bio i sjajan učenik Gimnazije.

“Za sada, odustao sam od studija zbog malo slobodnog vremena i posvećenosti fudbalu. Cilj mi je da u narednim godinama sa sjajnom selekcijom koja će igrati za mladu reprezentaciju, godišta 2004, 2005. i 2006, napravimo taj završni korak i plasiramo se na veliko takmičenje. To je sjajna generacija koja je bila nadomak Evropskog prvenstva na turniru u Velsu. Naravno da sam posmatrao, Vasilije Adžić i Viktor Đukanović su predvodnci tog novog talentovanog talasa. Mada, pitanje je koliko će biti dostupni jer već su u A timu. ja se nadam da ću ubrzo biti prvotimac u Kelnu, samim tim i na radaru selektora Roberta Prosinečkog”, zaključio je Kujović.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Privatna arhiva

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!