Biznismen iz Njujorka prekinuo saradnju sa porodicom kojoj je povjerio imanje u Bijelom Polju: Uginula im krava zbog neadekvatne brige

Početkom aprila ove godine, vijest koju je objavio Portal Revije Fokus da Vesko Šutović, uspješni biznismen koji živi i radi u Americi, daje na korišćenje imanje, kuću, štale, pomoćne objekte, mehnizaciju i platu od 700 eura porodici koja bi održavala njegovu đedovinu, obišla je region. Priču o ovom Bjelopoljcu prenijeli su skoro svi domaći i regionalni mediji, a čitaoci su bili oduševljeni

Priča o Bjelopoljcu Vesku Šutoviću, uspješnom biznismenu iz SAD koji je porodici Nikšićanina R.M. prije par mjeseci dao na korišćenje kuću sa centralnim grijanjem, imanje, štale, pomoćne objekte, mehanizaciju, kupio im stoku, garantovao otkup i dao platu od 700 eura, nije se, nažalost, završila onako kako se očekivalo.

Šutović je, zbog nebrige porodice koja nije ispoštovala dogovor, pa im je od gladi i nepažnje čak uginula jedna krava, morao da da raskine ugovor. Sada je fokusiran na izgradnju hotela na imanju u Gornjem selu, koje je od centra Bijelog Polja udaljeno sedam kilometara.

Početkom aprila ove godine, vijest koju je objavio Portal Revije Fokus da Vesko Šutović, uspješni biznismen koji živi i radi u Americi, daje na korišćenje imanje, kuću, štale, pomoćne objekte, mehnizaciju i platu od 700 eura porodici koja bi održavala njegovu đedovinu, obišla je region. Priču o ovom Bjelopoljcu prenijeli su skoro svi domaći i regionalni mediji, a čitaoci su bili oduševljeni.

Nakon što je vijest objavljena, telefoni nisu prestajali da zvone. Vesko je na kraju pronašao porodicu – R. M. iz Nikšića i njegovu suprugu, sina i dvije ćerke, koja će se brinuti o imanju i tako spriječiti da đedovina zaraste u korov.

Šutović, koji posjeduje nekoliko uspješnih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama, izrazio je želju da na imanju živi poštena i vrijedna porodica sa djecom, koja nije imala problema sa zakonom. Sve to je uradio da sačuva đedovinu i da se imanje ne zapusti.

Šutović, koji već 37 godina živi u Njujorku i vodi uspješnu firmu sa više od 100 zaposlenih, kazao je za portal Mondo to nije bio prvi put da je dao takvu ponudu. Četiri puta je, kako je rekao, tražio poštenu porodicu koja bi se starala o njegovoj đedovini, a zauzvrat davao više nego dobre uslove.

Šutović je za portal Mondo rekao da je ovo poslednji put da je dao ovakvu ponudu.

“Ustajali su kasno, a to ne može kad živite na selu, kad se bavite poljoprivredom i kad radite”, objasnio je Šutović za Mondo.

Situacija je kulminirala kada je saznao da je jedna krava uginula od gladi zbog neadekvatne brige. Vesko je bio primoran da donese tešku odluku – prekinuo je svaku saradnju sa njima.

“Pravio sam proračune – od jedne krave možete da zaradite 2.000 eura, a godišnje to može da bude i 50.000 do 60.000 eura, toliko su oni mogli da zarade, ali ljudi su postali lijeni, neće više niko da radi, rijetko ko danas poštuje dogovore”, rekao je on za taj portal.

“Da je meni neko kada sam odlazio u Ameriku prije 37 godina dao to što sam ja njima, ne bi me Amerika ni vidjela. Meni nije za 2.000 ili 2.500 eura štete, meni je žao krave. Zamislite, crkla im je krava zbog nebrige, to ne može”, kazao je uspješni biznismen.

Za kraj, otkrio je da je preusmjerio svoje planove i trenutno na imanju niče hotel. Vesko je odlučio da đedovinu ne proda, već da iskoristi turistički potencijal imanja, kako njegovo nasleđe u Crnoj Gori ne bi zjapilo prazno i zaraslo u korov.

Kako je Šutović svojevremeno, kada smo objavili priču, kazao za Portal Revije Fokus, najbitnije mu je bilo da je porodica poštena i da hoće da radi.

„Čitav prihod od prodaje mlijeka, sira, teladi/jagnjadi…, išao bi porodici. Na imanju imamo svu neophodnu mehanizaciju za poljoprivredu, za sve što im treba sam na raspolaganju. Volio bih da dođe porodica sa djecom. Sa ovom ponudom sam upoznao i ministra poljoprivrede, vjerujem da će se naći porodica koji bi ozbiljno shvatila moju ponudu i prihvatila se posla. Napomenuo bih da ta porodica mora biti POŠTENA, ne smije da ima nikakvih problema sa zakonom i da za njih treba da postoje preporuke. Kandidati će biti provjeravani jer ne bih želio da mi se na imanju usele nečasni ljudi“, kazao je našem portalu u aprilu Šutović.

R. M. je prije par mjeseci ispričao za Portal Revije Fokus da je za ponudu saznao od Šutovićevog zeta, a prije dolaska u Bijelo Polje sa suprugom, sinom i dvije ćerke je živio i radio u Srbiji.

“Veskovo selo i imanje je prelijepo. Ima vodu, ima svega. Ko hoće da radi odlično je. Kupili smo 3 krave i junicu, ovih dana treba da stignu još dvije, naručili 50 koza, pilad ćurke, kokoške… Jedna krava se već otelila i to na Vaskrs. Eto, počelo nam je berićetno”, ispričao je tada R. M.

Kazao je i da ima u planu da nabavi još neke životinje, “jer želi da na imanju Šutovića napravi mini zoološki vrt”.

“Škola je udaljena sedam i kilometara. Vozimo i dovozimo djecu, a Vesko nam je obezbijedio dva automobila i gorivo. Djeca rade oko stoke, vole prirodu… Sve imamo. Kupio nam je traktor, kultivator… Sve. I dao nam platu veću nego što je obećao”, rekao je tada našem portalu R. M.

Na pitanje da li su zadovoljni kroz smijeh je odgovorio:

“Mi smo sa njim zadovoljni, ne znam je li on sa nama”.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!