Održana konferencija “Doprinosi crnogorskih žena u dijaspori – Pogled izvan granica i unapređenje rodne ravnopravnosti”

“Naš cilj je da kroz zajedničke aktivnosti izbrišemo razlike koje omogućavaju uspjeh samo jednom polu i stvorimo društvo u kojem će svaka osoba, bez obzira na pol i bilo kakvu drugu različitost, imati jednake šanse za obrazovanje, izbor profesije, stručno usavršavanje i karijerno napredovanje. Ministarstvo dijaspore će, u saradnji sa drugim organima i uz podršku naše dijaspore, raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za postizanje ovih ciljeva i unapređenje prava svih žena”, rekao je Azemović

U okviru manifestacije “Dani dijaspore – iseljenika 2024”, u četvrtak, 25. jula, sa početkom u 17:30h, održana je konferencija pod nazivom “Doprinosi crnogorskih žena u dijaspori – Pogled izvan granica i unapređenje rodne ravnopravnosti”. Konferencija je održana u predivnom ambijentu Vile Gorica.

Ministarstvo dijaspore je organizovalo ovu konferenciju u saradnji sa poslanicama iz Odbora za rodnu ravnopravnost i Ženskim klubom Skupštine Crne Gore.

Konferenciju su uvodnim obraćanjem otvorili ministar dijaspore Mirsad Azemović i Renata Gojković, prethodno v.d. pomoćnica direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, sadašnje Ministarstvo dijaspore.

Azemović je u svom uvodnom izlaganju istakao da ”Crna Gora, kao država evropskih ambicija i društvo koje teži da postane u potpunosti savremeno, ulaže kontinuirane napore u dostizanju standarda iz oblasti ljudskih prava, među kojima je rodna ravnopravnost jedan od ključnih.

“Naš cilj je da kroz zajedničke aktivnosti izbrišemo razlike koje omogućavaju uspjeh samo jednom polu i stvorimo društvo u kojem će svaka osoba, bez obzira na pol i bilo kakvu drugu različitost, imati jednake šanse za obrazovanje, izbor profesije, stručno usavršavanje i karijerno napredovanje. Ministarstvo dijaspore će, u saradnji sa drugim organima i uz podršku naše dijaspore, raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za postizanje ovih ciljeva i unapređenje prava svih žena”, rekao je Azemović.

Gojković je pozvala da događaj bude ujedno i inicijativa za formiranje udruženja žena porijeklom iz dijaspore.

Moderatorka programa bila je Itana Kaluđerović Perišić, profesorka crnogorskog jezika, dok je pjesnikinja Jelena Božović recitovala svoje autorske pjesme.

Konferencija je, prenopsi Ministarstvo za dijasporu, okupila eminentne žene, pripadnice crnogorske dijaspore, mnoge ugledne stručnjake, aktiviste i članove dijaspore koji su razgovarali o značajnim temama vezanim za doprinos crnogorskih žena u dijaspori i njihovom uticaju na unapređenje rodne ravnopravnosti.

Panelistkinje su se fokusirale na različite aspekte uticaja crnogorskih žena na društvo, razmjenu iskustava i izazove sa kojima se suočavaju u inostranstvu, kao i na strategije za postizanje rodne ravnoteže.

Panelistkinje na konferenciji su bile:

Elma Hot Dervić, postdoc istraživačica na Complexity Science Hub-u u Beču, doktorirala na Medicinskom univerzitetu u Beču

Mila Popović, v.d. direktorice Direktorata za interkulturalizam, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Dragana Radević, pomoćnica stalne predstavnice, UNDP Montenegro

Jelenka Andrić, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, Skupština Crne Gore

Larisa Lara, Diaspora engagement officer, IOM Ženeva.

Svi učesnici su izrazili zadovoljstvo korisnošću i inspirativnošću konferencije, ističući da su mnoge od predstavljenih ideja i preporuka značajan doprinos daljem radu na unapređenju rodne ravnopravnosti.

“Zahvaljujemo svim panelistkinjama i učesnicima na angažmanu povodom ovog značajnog događaja. Manifestacija “Dani dijaspore – iseljenika 2024” se nastavlja nizom kulturnih i poslovnih aktivnosti, koje imaju za cilj jačanje veza između Crne Gore i njene dijaspore. Pozivamo sve zainteresovane građane da nastave pratiti program Ministarstva dijaspore i da učestvuju u narednim događajima”, saopšteno je iz Ministarstva.

Foto: Ministarstvo za dijasporu

 

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!